hamburger-icon

Kliker.info

Istrage: Hoće li SIPA nasilno oduzeti dokumenta od Dodika?

Istrage: Hoće li SIPA nasilno oduzeti dokumenta od Dodika?

08 Novembra
15:28 2008

Pomoćnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dragan Lukač potvrdio je jučer za "Dnevni avaz" da premijer RS Milorad Dodik još nije Tužilaštvu BiH ustupio dokumentaciju koja je zatražena od Vlade RS u vezi s istragom koja se vodi o poslovanju određenih ministarstava i privrednih subjekata manjeg bh. entiteta.- Ništa još nismo dobili i čekamo daljnje korake Tužilaštva BiH – rekao nam je Lukač.Na pitanje koji bi to daljnji koraci mogli biti, odgovorio je da Sud BiH može izdati naredbu o prinudnom oduzmanju dokumentacije.- To je postupak koji slijedi ako se do traženih dokumenata ne dođe na način na koji se do sada pokušavalo. Ne znam, međutim, hoće li Tužilaštvo tražiti takvu naredbu – dodao je Lukač.O američkim advokatima koje je Dodik angažirao da zastupaju Vladu RS i koji su, navodno, imali kontakte s Tužilaštvom BiH u vezi s traženom dokumentacijom, Lukač kaže da je upoznat iz medija. Međutim…- Malo je čudno da čovjek koji nije optužen traži advokate iz dalekog svijeta da mu pomognu – konstatira Lukač.On očekuje da će situacija biti jasnija iduće sedmice, kada će razgovarati sa glavnim državnim tužiocem Miloradom Barašinom.
Povlačenje države
– Nakon toga vidjet ćemo šta dalje. Što se tiče nas, SIPA ne može dalje raditi bez naredbe. Ja sam za to da se ide do kraja. Ne mogu prihvatiti da se neko može tako ponašati, bez obzira na to o kome se radi, a da se država, jednostavno, povlači pred takvim aktivnostima – zaključio je Lukač.O svemu smo više detalja pokušali saznati i u Tužilaštvu BiH, ali portparol Boris Grubešić samo je mogao ponoviti već raniji odgovor međunarodnog tužioca Drua Engela (Drew) koji vodi ovu istragu – "No comment".

Istraga nije zaustavljena
Uprkos tome što SIPA još nije dobila traženu dokumentaciju, Lukač nam je rekao i da istraga nije zaustavljena, iako jeste otežana.- Policijski dio istrage i dalje provodimo, sređujemo dokumente koje imamo, iako nam nedostaje ključna dokumentacija, ali operativno prikupljamo saznanja. To je obiman posao koji traži mnogo vremena, snaga i resursa. No, mi ne stojimo i ja sam optimističan da ćemo tu istragu završiti – poručio je Lukač. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku