hamburger-icon

Kliker.info

Istorijski sastanak u Madridu : Na samitu NATO-a bit će usvojena nova desetogodišnja strategija

Istorijski sastanak u Madridu : Na samitu NATO-a bit će usvojena nova desetogodišnja strategija

28 Juna
16:39 2022

Obraćanjem medijima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i premijera Španije Pedroa Sáncheza u Madridu danas je otvoren NATO samit na kojem će biti usvojena nova desetogodišnja strategija tog vojno-političkog saveza.

Samit će u Madridu održava u godini kada se obilježava 40 godišnjica članstva Španije u Savezu, napomenuo je Stoltenberg ujedno naglašavajući predanost te zemlje ciljevima Saveza.

Govoreći o novoj strategiji, naglasio je da će ona biti pečat za NATO u veoma opasnom i nepredvidivom svijetu. Najavio je da će se razgovarati o povećanju broja NATO vojnika, ali i ulaganju u opremu.

– Razgovarat ćemo i o paketu pomoći Ukrajini kojim namjeravamo ojačati odbranu zemlje jer je vrlo važno da nastavimo pružati pomoć budući da je Ukrajina sada suočena s brutalnošću kakvu Evropa nije vidjela od vremena Drugog svjetskog rata – kazao je šef NATO-a.

Izrazio je nadu da će se postići određeni napredak kada je u pitanju zahtjev Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, a bit će razgovora i o potrebi većeg ulaganja u odbrambene snage kako bi NATO bio jači.

Premijer Španije Pedro Sánchez naglasio je da je cilj samita vrlo jasan i on znači da se prenese poruka jedinstva među saveznicima, ali i izvan granica NATO-a, dodajući da se demokratske zemlje ujedinjuju u očuvanju temelja demokratije – slobode, ljudskih prava te političkog pluralizma.

Za Španiju je, kaže, ovaj samit vrlo važan pije svega zbog činjenice jer će imati čast biti domaćin događaja na kojem će biti usvojena nova strategija NATO-a koja će definirati ciljeve NATO-a za narednih deset godina, a nosit će ime Madridska strategija.

Najavio je da će dio samita biti posvećen odobravanju zahtjeva za članstvo za dvije nove članice Finska i Švedska izražavajući nadu da će im članstvo, ako ne tokom ovog samita, biti odobreno u skorijoj budućnosti.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku