hamburger-icon

Kliker.info

Istina o lažnim vijestima: Kako je Sanela Jenkins postala meta?

Istina o lažnim vijestima: Kako je Sanela Jenkins postala meta?

23 Oktobra
16:10 2017

Poznata Bosanka Sanela Jenkins žrtva je lažnih vijesti. Američki “fake news“ portal Neon Nettle 17. augusta objavio je vijest da je Robert Downey Junior optužio Sanelu Jenkins za prostituciju i pedofiliju.

Prema portalu koji se bavi istraživanjima o medijskoj pristrasnosti i povjerljivosti informacija Media bias-Factchek Neon Nettle je izuzetno nepovjerljiv izvor informacija.

Jenkins je optužena da je upravljala prstenom visoke prostitucije za Arape, ljude s Wall Streeta, kraljeve i hollywoodsku elite, a članak je objavljen pod senzacionalističkim naslovom Robert Downey Jr. otkriva elitni hollywoodski prsten pedofilije.

image
/PRINTSCREEN

Samo dan nakon pisanja Neon Nettlea mediji poput Fox News i Gossip Copa objavili su demant vijesti pod naslovom: “Uprkos informacijama , Downey nije otkrio  hollywooodski prsten pedofilije”.

– Prašina se podiže na Neon Nettleu koji ima uznemirujuću istoriju objavljivanja lažnih vijesti koje povezuju poznate ličnosti sa pedofilijom. Ranije ovog mjeseca, na primjer, portal je objavio potpunu laž tvrdeći da je Katy Perry rekla da “bolesni pedofili kontrolišu muzičku industriju.” baš kao ni Downey, ona nikada nije rekla ništa o pedofiliji u Hollywoodu. U potrazi za klikovima Neon Netlle je ove zvijezde pogrešno i nepravedno povezao sa ozbiljnom temom, navodi Gossip Cop.

image
/PRINTSCERREN

Ipak 23. augusta Neon Nettlou vijest je preveo i objavio srbijanski Blic, kojeg je Sarajka tužila za klevetu, te demantovale navode ovog medja.

Tada je kazala kako je svjesna da se na Balkanu ponovo pozicioniraju određeni politički centri, misleći da je došlo vrijeme da se ponovo prekroje granice i dalje oslabi Bosna i destabilizuje region.

– Znam da sam dijelom i zbog toga na meti određenih medija, ali ja ću i dalje ići svojim putem, i pored pokušaja diskreditacije moje ličnosti, naglasila je Jenkins, između ostaloga, u demantiju.

image
/PRINTSCREEN

Ni ovo nije bilo dovoljno, jer gotovo dva mjeseca kasnije vijest je ponovo plasirana u domaćim medijima.B92 jučer je ponovo aktuelizirao lažnu vijest. Neon Nettlea, a ni mediji iz naše države boreći se za čitanost i klick više, nisu ostali imuni, te su neprovjerene informacije objavljene na većini bh. web portala.

image
(Kliker.info-Oslobođenje)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *