hamburger-icon

Kliker.info

Ispovijest mostarskog Rokyja: Evo zašto sam usred Širokog Brijega zaustavio zvižduke himni BiH…

Ispovijest mostarskog Rokyja: Evo zašto sam usred Širokog Brijega zaustavio zvižduke himni BiH…

26 Oktobra
02:41 2015

-Mislim da je Bosna i Hercegovina jednako moja kao i čovjeka iz Sarajeva, Zenice i Širokog Brijega. Ti zvižduci navijača iz Širokog Brijega nisu bili za Bosnu i Hercegovinu. I oni isto vole tu zemlju i to je njihova zemlja. Samo možda nisu zadovoljni statusom Hrvata u Bosni i Hercegovini. No, ja nisam kompetentna osoba da pričam o tome jer, uistinu, nisam dovoljno upućen u te stvari. Ne bavim se politikom niti se želim baviti politikom”, rekao je Damir Beljo, evropski prvak u boksu po WBO-u, koji je nakon meča za odbranu titulu prvaka, zaogrnut zastavom Bosne i Hercegovine, zastavom Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali i ramskom zastavom, stao pred svoje navijače dok je svirala himna Bosne i Hercegovine.

Mladić iz Mostara, po nacionalnosti Hrvat, kao i mladići iz Širokog Brijega, držao je te zastave, iscrpljen od borbe, a kada je počela himna, krenuli su zvižduci. Beljo, ne želeći pokvariti sportski događaj, podigao je ruku i navijači su ušutjeli, a himna je odsvirana do kraja.

“Želim da se razdvoji sport od politike. Pogodilo me kada sam pročitao komentare o tome da sam izdao svoj narod. Naravno da me zaboli. Uvijek isto radim. Boksao sam u Banjoj Luci i napravio isto. Ne mogu mrziti nikoga jer nisam tako odgojen. Ne želim generalizirati ljude. Ponosno nosim zastavu Bosne i Hercegovine jer sam ja tamo rođen. WBO je prvi put bio u Bosni i Hercegovini i, naravno, ja predstavljam Bosnu i Hercegovinu i naravno da će himna te države svirati”, objašnjava Damir, kojem je žao što je incident s himnom zasjenio jedan lijepi sportski događaj, ali i njegovu obranu titule europskog prvaka.

“Mislim da sam jedini sportaš iz Bosne i Hercegovine koji nosi zastavu Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Ponosno govorim, ja sam prvo katolik, Hrvat iz Bosne i Hercegovine, rođen u Mostaru. Nosim i ramsku zastavu, jer je moj otac iz Rame i to poštujem. Izlazim uz pjesmu ‘Hercegovina u srcu’. Isto sam radio dok sam izlazio u Beogradu. Isto sam radio kada sam izlazio na svaki meč i nisam vidio razlog zašto to ne bih ponovio u Širokom Brijegu”, nastavlja Beljo o razvoju situacije na meču na kojem je odbranio titulu europskog prvaka te napominje kako će i kada bude boksao za titulu svjetskog prvaka, što mu je životni san, gdje god da se održi meč, izaći s te tri zastave uz pjesmu “Hercegovina u srcu”.

“Obožavam svoje, poštujem sve. Katolik sam i Hrvat iz Bosne i Hercegovine. Ne mislim da je neko veći Hrvat ako je iz Zagreba. Volim sav narod u Bosni i Hercegovini. Mene su roditelji odgojili i danas živim u svijetu u kojem postoje samo ljudi i dobri ljudi. Tako karakteriziram ljude.”

Bokseru je uspjelo nešto što mnogima nije. Nekoliko puta su zabilježeni zvižduci na himnu Bosne i Hercegovine u Hercegovini, no prvi put su navijači na jedan potez sportaša prestali zviždati.

“Hvala svim tim ljudima što su me ispoštovali i prestali zviždati. Mislim da bi to uradili svakome. Nisam napravio ništa posebno. Nije mene u tom trenu, ne daj Bože, naživcirala publika, ta publika me i nosila. Meč ne bi bio takav da navijači nisu bili odlični. Hvala im od srca što su me tako nosili. Niko nije rekao kako su gromoglasnim pljeskom pozdravili boksera Adnana Ćatića. Zato mislim da su zvižduci bili namijenjeni nekom drugom, a ne Bosni i Hercegovini”, napominje Damir.

Novinar Jutarnjeg je s Damirom Beljom razgovarao u Zagrebu, gdje je čekao vizu za Ameriku. Od 26. do 31. oktobra u Americi se održava WBO konvencija na kojoj želi prisustvovati.

“Želim i na taj način dobiti priliku da ostvarim svoj san – boksati za svjetskog prvaka. Već sam među izazivačima, a želim biti tamo da me upoznaju. Prije odbrane evropske titule bio sam osmi prema WBO tabeli i 15 među izazivačima. Nadam se da ću nakon Amerike biti peti ili četvrti po redu izazivač”, dodaje Damir.

Amerikanci su ga već primijetili i bokser se nada da će ubrzo dobiti svoju priliku da bude u ringu sa svjetskim prvakom. No, o tituli previše ne razmišlja. “Cilj je da boksam za prvaka svijeta. Ni pred jedan meč nisam rekao da ću pobijediti. Uvijek kažem da ću dati sve od sebe. Dat ću sve da dođem do pobjede i nadam se da će Bog dati da to bude moj dan, kao što je bio u Širokom Brijegu kada sam odbranio titulu Europskog prvaka”, dodaje Damir Beljo, koji je došao na korak do svojeg cilja.

Viktorija Macukić (Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku