hamburger-icon

Kliker.info

Islamska zajednica BiH se ogradila od Cerićeve podrške ugnjetavanju Ujgura u Kini

Islamska zajednica BiH se ogradila od Cerićeve podrške ugnjetavanju Ujgura u Kini

11 Januara
19:34 2023
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se ogradila od izjava bivšeg reisa Mustafe Cerića koji je podržao kinesku borbu protiv terorizma usmjerenu protiv muslimana Ujgura u regiji Xinjiang.

Glavni grad navedene autonomne regije su 8. januara posjetili islamski stručnjaci i učenjaci, među njima su bili i bivši reisu-l-ulema IZ Mustafa Cerić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić.

Oni su pohvalili kinesku politiku borbe protiv terorizma i deradikalizacije za postizanje mira i harmonije u regionu. Upravo ta borba dovela je do zatvaranja preko milion muslimana u kineske logore.

Za Radio Slobodna Evropa je savjetnik reisa Huseina Kavazovića Mustafa Prljača kazao kako njih dvojica nisu govorili uime Islamske zajednice.

“Ni Mustafa Cerić, ni predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić nisu išli u Kinu u ime i u organizaciji Islamske zajednice. Koliko je nama poznato, to je organiziralo neko udruženje iz Ujedinjenih Arapskih Emirata”, rekao je.

Istaknuo je još i da IZ BiH ima drugačije mišljenje o kineskim aktivnostima prema stanovništvu iz pokrajine Xinjinag.

“Oni (Cerić i Dudić) neka odgovaraju za svoje postupke i svoje riječi. Mi nemamo ništa s tim. Imamo drukčije stavove, na osnovu informacija kojima raspolažemo”, kazao je.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku