hamburger-icon

Kliker.info

Irene poštedjela New York : “Historijska” oluja ostala u granicama duge, obilne kiše

Irene poštedjela New York : “Historijska” oluja ostala u granicama duge, obilne kiše

28 Avgusta
15:02 2011

Iako se danonoćno, od petka do ranih nedjeljnih sati – najavljivao gotovo crni, pa i apokaliptični scenario zbog uragana, kome su meteorolozi dali ime “Irena”, a političari, uključujući i predsjednika Obamu – proglasili “historijskom” olujom – velike poplave, tornada nili druge katastrofalne posljedice – nisu se dogodile.Dok je “Irena” polako isparavala na Atlanskom okeanu, ne skrećući suviše zapadno, od čega su se najviše plašili prognozeri ove skoro 800 kilometara u radijusu široke tropske oluje, sve je ostalo u granicama, duge, obilne, ali ne i prije neviđene augustovske kiše. Ona je zaprijetila poplavama, ali se, na sreću nije pretvorila u razarajuće nevrijeme.

Gradonačelnik najavio da je uragan prošao                       U nedjelju, već u 5 sati ujutro – New York je odahnuo: Svjetlo tmurnog, ali po svemu ne previse neuobičajenog dana – ugledale su vijesti, da je “oluja preletjela iznad nas”. A vijesti su ono čemu su Njujorčani proteklih dana najviše vjerovali. Sve je na kraju ispalo i kao vježba povjerenja koju su građani položili.Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg, koji je proteklih dana, iz sata u sat najavljivao oluju, naređivao evakuaciju, i upozoravao na moguće fatalne posljedice – pružio je sugrađanima olakšanje, izjavljujući u rano jutro da je “Irena” prošla iznad New Yorka. Oni koji nisu spavali, mogli su se naravno – mimo elektronskih TV medija uvjeriti golim okom, da “Irena” ipak, možda i nije “historijska oluja”, i da sve ostaje u granicama sasvim podnošljivog. Grad kao da je odmah živnuo, auta su počela prolaziti do sinoć zamrlim ulicama, i građani su se počeli vraćati svojim redovnim aktivnostima.

Jesu li političari (opet) pretjerali                                                Ova oluja, koja je kao nikad do sada, zahvaljujući “bombardovanju” medijskih upozorenja, te dramatičnom narativu političara, u šta se uključila, čak i Bijela kuća, nazivajući je “olujom historijskih proporcija” – preplašila je stanovnike bar 12 američkih država, od Floride na jugu – do Mainea na sjeveru.Predostrožnost, s kojom su političari – najavljivali moguće posljedice, imajući svakako iskustvo “Catrine”, druge tropske oluje, koja je u New Orleansu 2005. za manje od 24 sata odnjela 1.800 života, nije bila na odmet. Ali, gotovo je sigurno da će se sljedećih dana govoriti još o tome i u svjetlu preispitivanja nekih političkih odluka.Poznati TV komentator Errol Lewis, već je rekao, kako treba preispitati odluku guvernera države New York, Maria Quoma. Guverner je unaprijed rekao, kako je “bilo opravdano zatvoriti sve željezničke linije već u subotu poslije podne, iako nije bilo vjetra koji je puhao iznad 100 kilometara na sat. Takvi su se vjetrovi u New Yorku i okolini i ranije događali, pa niko nije uvodio ovako drastične mjere.Guverner Quomo se naime i sam se uključio u TV kampanju, u kojoj je suvereno, gotovo 48 sati dominirao gradonačelnik Bloomberg, najavljujući angažman i dva kontingentna od oko 2.000 vojnika pripadnika Nacionalne garde, koje je rasporedio na ulice New Yorka, da tamo dežuraju i u nedjelju.

Bez panike, ali oprezno                                                                     Bar 12 najvećih njujorških bolnica, do subote poslije podne evakuiralo je svoje pacijente “na sigurna mjesta”, ali je i jedna od glavnih medicinskih ustanova, “NY Prespeterian Hospital”, iako uz samu obalu East Rivera (Istočne rijeke) – odbila da to učini. Pokazalo se da su doktori i osoblje ove bolnice bili u pravu, jer sve je na sreću, bar je tako izgledalo u nedjelju ujutro – prošlo bez većih posljedica po pacijente.“Irena” je tako prošla bez katastrofalnih razaranja, i čini se, bez olujnih vjetrova, koji su posebno u urbanom  jezgru New Yorka, u samom srcu Manhattana, gdje je su visoki oblakoderi “od stakla i betona” mogli ugroziti život na njujorškim ulicama. Iako je rano za ocjene, da se već predpostaviti – da neće biti ogromne štete, koju su političari uoči dolaska uragana, projicirali na više od 1,2 milijarde dolara.Iako je preko dva miliona stanovnika država zahvaćenih ovim uraganom, u toku subotnje noći i u nedjelju ostajalo privremeno bez struje, nije bilo drugih masovnih prekida snabdjevanja vodom. 

No, zato su mnoge prodavnice prehrambenih proizvoda i super-marketi, ostale “poharane”: sa rafova su nestali voda ii konzerve, a onda svijeće, baterije i sve ostalo što je napotrebnije u nuždi. Trgovci su zadovoljno mogli trljati ruke zbog ekstra profita.Do nedjelje ujutro prijavljeno je 9 smrtnih slučajeva, koje su proglašene žrtvama ove oluje, na istočnoj obali Amerike. A to je mnogo manje, nego što ponekad za vrijeme vikenda pogine Amerikanaca u saobraćajnim nesrećama, vozeći neprimjereno, na putevima. Ti široki i brzi američki autoputevi ovaj su put, na Istočnoj obali – bili skoro bez saobraćaja, zbog silnih upozorenja i ranije obavljene evakuacije skoro 400.000 građana iz New Yorka i New Jerseya. Tu je evakuaciju, guverner New Jerseja, Chris Christi – bez okljevanja nazvao “egzodusom”.Amerikanci su u nedjelju ujutro, ipak sa olakšanjem izjavljivali, kako ih je uragan “Irena”, u onim katastrofalno najavljivanim razmjerama “promašio”, ali oprez, pa i neizvjesnost još su prisutni. Ostaje da se vidi do kad će ova oluja potrajati, i naravno kakve su njene posljedice. Erol Avdović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku