hamburger-icon

Kliker.info

Inzko : Zbog odluke o referendumu u RS nisu isključene ni smjene

Inzko : Zbog odluke o referendumu u RS nisu isključene ni smjene

30 Aprila
05:19 2011

U narednih sedam dana znat će se hoće li visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) morati posegnuti za bonskim ovlastima i kazniti vlasti Republike Srpske zbog opasne odluke da bude raspisan referendum u tom bh. entitetu. – Vidjet ćemo u sljedećih sedam dana hoću li morati djelovati. Nadam se da će čelni ljudi RS uvidjeti koliko je to što su naumili loš korak i sami djelovati – kaže Incko na početku razgovora za "Dnevni avaz".

Prijeđene granice

Dodaje i da "rukovodstvo RS još ima šansu da preispita svoje postupke i povuče zaključke i odluku u vezi s ovim  referendumom". – Nadam se da su svjesni činjenice da su prešli mnoge dozvoljene granice utvrđene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zaključci i odluka o referendumu usvojeni 13. aprila predstavljaju značajnu političku avanturu koja ugrožava sve što Dejtonski sporazum garantira. Predsjednik Milorad Dodik tvrdit će da su svi moji postupci usmjereni protiv RS. Ja tvrdim da bi nepoduzimanje mjera bilo protiv interesa RS. Dejton mora biti zaštićen, njegovim ugrožavanjem na ovaj način otvara se Pandorina kutija – kaže Incko.

Bi li Vam bilo lakše da su predstavnici Bošnjaka u institucijama RS uložili veto na odluku?

– Njihovo je pravo da odluče hoće li pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa ili ne. Za međunarodnu zajednicu i mene kao visokog predstavnika ovo pitanje je veoma jasno i tiče se Dejtonskog mirovnog sporazuma. Republika Srpska ne može održati referendum o pitanjima koja sasvim jasno spadaju u okvir Aneksa 10 i Aneksa 4 Mirovnog sporazuma. Pitanje koje se putem referenduma postavlja građanima RS na odobravanje ozbiljan je pokušaj narušavanja temelja države.

Dodik se ne obazire na stavove međunarodne zajednice. Šta ćete uraditi ako on ipak krene u avanturu zvanu referendum? Smijenit ćete ga?

– Samo naivna osoba može vjerovati da takvo nepoštivanje najvažnijeg dokumenta za BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma, može proći bez posljedica. Uvijek razmišljam nekoliko koraka unaprijed, tako da neće biti iznenađenja. Ne želim biti primoran da koristim ovlasti mog mandata, ali imam svu podršku koja mi je potrebna da to učinim. Moja odgovornost kao visokog predstavnika je da osiguram poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i tu odgovornost neću izbjegavati.

Vrhunac krize

Niste baš jasni. Hoćete li smijeniti Dodika? Ili će biti smijenjen predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić?

– Još razmatram šta bih mogao poduzeti. I još se nadam da neću morati djelovati.

Vlast u Federaciji formirana je i uz Vašu pomoć. Ne priznaju je dva HDZ-a… Čini se da je kriza u BiH na vrhuncu. Kako je prevladati? Ali, realistično? Nemojte pričati o integracijama, reformskim procesima… Predaleko je to…

– U Federaciji BiH imamo Vladu koja funkcionira. Vjerujem da je naša intervencija doprinijela tome da su kantoni koji su mjesecima blokirali formiranje federalnog Doma naroda sada konačno imenovali svoje delegate. Moja suspenzija za sada ostaje na snazi i cilj nam je da vlasti u FBiH funkcioniraju adekvatno i normalno te da se pokrenu sadržajni pregovori o formiranju vlade na državnom nivou. To mora biti apsolutni prioritet, sedam mjeseci nakon izbora.

 BiH je test za Evropsku službu vanjskih poslova

Vaš prethodnik Miroslav Lajčak imao je sastanke s političkim liderima BiH. Možemo li očekivati da će EU iskoristiti svoje mehanizme ako dođe do provođenja referenduma?

– Pozdravljam posjetu izvršnog direktora EU Miroslava Lajčaka. Ona se dešava u pravom trenutku i predstavlja pozitivan pokazatelj pojačanog angažmana EU u BiH. Slažemo se u ocjeni da su odlukom o referendumu i zaključcima od 13. aprila prijeđene sve dozvoljene granice. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton (Catherine Ashton) također je izrazila ozbiljnu zabrinutost ovom situacijom. BiH će za mnoge predstavljati važan rani test za Evropsku službu vanjskih poslova i pojačanu ulogu koju će EU preuzeti u bliskoj budućnosti. Hoće li biti korišteni novi mehanizmi EU ili ne, to pitanje je u isključivoj nadležnosti visoke predstavnice Ešton i zemalja članica EU.

Poruka HNS-u

– Ako Hrvatski narodni sabor (HNS) poštuje Dejton i vladavinu prava i ako djeluje u okviru institucija ove zemlje radi postizanja napretka, onda ne vidim razloga zašto ne bismo sarađivali s njima. No, ovo što sam upravo naveo jesu neophodni preduslovi za takvu saradnju – kaže Incko. Sean Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku