hamburger-icon

Kliker.info

Inzko Vijeću sigurnost i: Vlasti RS se zalažu za raspad Bosne i Hercegovine

Inzko Vijeću sigurnost i: Vlasti RS se zalažu za raspad Bosne i Hercegovine

09 Maja
19:22 2011

Visoki predstavnik Valentin Incko prezentirao je redovni polugodišnji, ali i posebni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u Njujorku. Bosna i Hercegovina se suočava sa jednom od najgorih političkih kriza od kraja agresije 1995. godine, poručio je Incko. Dejtonski mirovni sporazum ozbiljno se krši i destabilizirajuće aktivnosti moraju biti zaustavljene, prije nego što izmaknu kontroli."Očekujem od vlasti Republike Srpske da usvojene zaključke i odluku o referendumu stave van snage u narednim danima. Ukoliko se to ne desi, s obzirom na moju odgovornost da podržavam mirovni sporazum, neću imati izbora nego da poništim zaključke i odluku o referendumu.

O tom pitanju imam snažnu podršku Vijeća za provedbu mira i Evropske unije", kategoričan je Inzko u posebnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a o nedavnim potezima vlasti RS-a.Naglasio je i da su se vlasti tog entiteta nastavile zalagati za raspad zemlje i da su državne institucije pod političkim, institucionalnim i ekonomskim pritiskom. "Pored zaključaka i odluke o referendumu, vlasti Republike Srpske, a posebno njen predsjednik, nastavile su otvoreno osporavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine višestrukim prijetnjama održivosti i učesalim zagovaranjem podjele ove zemlje", kazao je Inzko. Inzko je naveo i da sedam mjeseci nakon izbora, politička situacija u BiH je onemogućila formiranje vlade na državnom nivou. Zakonodavni proces je i dalje u zastoju i nije ostvaren napredak u eurointegracijskom procesu. Zatražio je podršku međunardone zajednice naglasivši ozbiljnost situacije i upozorio da se ovi događaji ne smiju smatrati samo kratkoročnim negativnim trendom. Daljnja erozija države, njenih institucija i vladavine prava će gurnuti Bosnu i Hercegovinu u dublju krizu i nestabilnost ocjenio je Inzko, dodajući da to također može imati negativne posljedice za cijelu regiju Jugoistočne Evrope.

Rusija podržala Dodika, SAD, Britanija i Njemačka Inzka

Predstavnici SAD, Velike Britanije i Njemačke tokom rasprave u Savjetu bezbjednosti UN o situaciji u BiH u ponedjeljak podržali su rad visokog predstavnika i usprotivili se održavanju najavljenog referendum u Republici Srpskoj /RS/, dok je ruski amabasador kritikovao izvještaj Valentina Incka.Zamjenik ambasadora SAD pri UN Rozmeri di Karlo je ocijenila da Narodna skupština RS svojim odlukama u vezi sa referedumom "fundamentalno dovodi u pitanje Dejtonski sporazum" i da će ti "koraci nazad" imati negativan uticaj, jer će RS, kako je rekla, otežati da privuče neophodne strane investicije. SAD su izrazile punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u vezi sa koracima koje bude preduzeo radi zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta BiH povodom najavljenog referenduma u RS.Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin smatra da je u Inckovom izvještaju "bilo više emocija, nego analize", te da je "neophodan objektivniji pogled" na situaciju u BiH.

On je predložio Savjetu bezbjednosti UN da razmotri pismo koje je predsjednik RS Milorad Dodik poslao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu. Dodik je u tom pismu naveo da ocjene koje je visoki predstavnik u BiH iznio u svom izvještaju predstavljaju potpuno netačnu i iskrivljenu predstavu o legitimnim političkim aktivnostima rukovodstva RS.Čurkin je ocijenio da upotreba bonskih ovlaštenja pojačava tenzije u BiH.Ambasador Velike Britanije pri UN Filip Faram pozvao je Savjet bezbjednosti da ubijedi vlasti RS da povuku prijedlog o referendumu. Ako takve odluke ne bude, dodao je, Britanija će podržati svaki korak visokog predstavnika u pravcu sprovođenja Dejtonskog sporazuma.On je rekao da je Britanija vidjela Dodikovo pismo Ban Ki Munu i da se "fundamentalno ne slaže" sa njegovim sadržajem.Ambasador Njemačke pri UN Peter Vitig dao je punu podršku radu visokog predstavnika u BiH i ocijenio da je prijedlog o održavanju referenduma u RS "alarmantan", jer se njime potkopavaju nadležnosti OHR-a koje, kako je ocijenio, proističu iz okvira Dejtonskog sporazuma. (KIliker.info-FTV-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku