hamburger-icon

Kliker.info

Inzko uoči obraćanja Vijeću sigurnosti: Vrijeme je da se Dodik zaustavi u rušenju BiH

Inzko uoči obraćanja Vijeću sigurnosti: Vrijeme je da se Dodik zaustavi u rušenju BiH

09 Maja
13:24 2011
Uoči podnošenja izvještaja u UN-u o stanju u BiH, visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko dao je interview Nikoli Krastevu, dopisniku Radija Slobodna Evropa u Brusselsu. Naglašavajući kako je BiH u krizi, jer još nije formirana vlast na nivou države, Inzko je posebno naglasio koliko se protivi održavanju referenduma o pravosuđu BiH, što ga priprema Republika Srpska: "Međunarodna je zajednica stava da dio zemlje ne može održavati referendum o pitanjima koja su u ingerenciji cijele države, a takva su državni sud i tužilaštvo. I zato taj referendum neće podržati niko iz međunarodne zajednice." O dokumentu kojeg će prezentirati Ujedinjenim narodima, Inzko je kazao da se, ovaj peti, za razliku od dosadašnjih izvještaja, izdvaja po pojačanoj zabrinutosti za stanje u zemlji.
 Na pitanje kakvu reakciju očekuje od Rusije, Inzko kaže:"Mislim da će biti kritični prema mom izvještaju, očekujem da im se neće svidjeti. Ne znam što će to konkretno biti, ali očekujem kritike u svakom slučaju. Međutim, očekujem podršku svih ostalih članica. To je naprosto već tradicija. Svi će me podržati: Britanci, Amerikanci, sve zemlje Evropske unije… Kina, koja me uvijek podržava, baš kao i zemlje poput Vijetnama, ili afričke države. Sve su to zemlje koje su vrlo osjetljive na pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta." "Nakon dvije godine obavljanja posla visokog predstavnika mogu slobodno reći da poznajem i zemlju i njene političare. Milorad Dodik jedno gpovori ,a drugo radi. Vrijeme je da se zaustavi njegovo rastakanje Bosne i Hercegovine," kaže austrijski diplomata.  

"Brza cesta" do Evrope

Upitan da li je moguće moguće obnavljanje konflikta, visoki predstavnik je odgovorio: "Ne, ne vjerujem u to. Ima ljudi koji pominju mirni razlaz, ali ja mislim da su to samo „puste želje“. Kao prvo, nikada ne bismo podržali cijepanje Bosne, kao drugo, mislim da je to ionalo nemoguće uraditi mirno. Da je to bilo moguće, bilo bi se tako desilo 1992., odnosno 1995.godine u Daytonu.Upravo zbog toga i svijet, ali i bosanski susjedi – Hrvatska i Srbija- podržavaju jedinstvenu BiH. Uostalom u pitanju su međunarodne granice koje nisu mjenjane više od 200 godina. Nemam dojam da Beograd u ovom trenutku jako podržava Dodika, konstatuje dopisnik iz Brusselsa i pita se – znate li mu on stoji iza leđa?" 

O uticaju Srbije na krizu u BiH, Inzko kaže: "Beograd je uvijek podržavao bh suverenost i teritorijalni integritet zemlje, jer su logično pravili paralele sa sopstvenim teritorijalnim integritetom. Ovoga puta sam dobio poruku srbijanskih političara, čak i građana Republike srpske, da je Dodik otišao predaleko s pitanjem referenduma. Niko naravno ne spori pravo entitetu da ima referendum, Švicarci ga imaju gotovo svakih mjesec dana, ali to mora biti o pitanjima iz entitetske nadležnosti."

Po mnogim analitičarima rješenje bosanskog čvora ključno je pitanje i za Evropu u cjelini, konstatuje naš dopisnik, a visoki predstavnik u BiH, Inzko, potvrđuje i obrazlaže:"Možda se nekom može učiniti da je u pitanju mala zemlja, ali ona je u našem dvorištu. Lijepo je angažirati se u Siriji i Afganistanu, ali ono što prvo moramo uraditi jeste počistiti u sopstvenoj avliji. A Bosna je dio našeg pokućstva. Ona je dio Evrope. I ako u EU ne želimo imati Balkan kao crnu rupu, onda valjda ne želimo ni u okviru Balkana imati neku crnu rupu. Upravo je Bosna test za cijelu Evropu, za njenu uspješnost i efikasnost u rješavanju problema. Jedina alternativa je izgradnja „brze ceste“ kojom će BiH stići do Brusselsa. Sve drugo će biti samo tapkanje u mjestu, i stagnacija što, vjerujem, niko ne želi." (Kliker.info-RSE)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku