hamburger-icon

Kliker.info

Inzko produžio mandat stranim sudijama i tužiocima,gradonačelnik Mostara prostom većinom

Inzko produžio mandat stranim sudijama i tužiocima,gradonačelnik Mostara prostom većinom

14 Decembra
14:58 2009

Međunarodni predstavnik Valentin Incko nametnuo je danas odluku o produženju mandata na još tri godine stranih sudija i tužilaca u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina.Mogućnost produženja mandata naišla je ovih dana na snažno protivljenje političkih predstavnika S.Premijer Srpske Milorad Dodik već je najavio da će eventualno nametanje odluke o njihovom ostanku biti odbačeno u institucijama RS. Incko je rekao da će strane sudije i tužioci ostati u odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u funkciji savjetnika, te da u ovom slučaju nije iskoristio bonska ovlaštenja.

Izmjena Statuta Grada Mostara       Visoki predstavnik donio je i odluku o izmjeni i dopuni Statuta Grada Mostara kako bi uveo prostu većinu glasova u trećem krugu glasanja za izbor gradonačelnika.

Dodik: Ovo je pravno nasilje!             Premijer RS Milorad Dodik ponovio je da se RS protivi produženju angažmana stranih sudija i tužilaca u BiH na bilo kojem nivou te da odluka o njihovom ostanku predstavlja „pravno nasilje“. „Mi to ne prihvatamo. Bio je ranije stav Narodne skupštine RS da se u sektoru ratnih zločina zadrže na nekom nivou strane sudije i tužioci, ali mislim da nakon ove sramne odluke vezano za ‘Tuzlansku kolonu’, više nisu ispunjeni uslovi za tako nešto“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.Ponovio je da će entitetski parlament ponovo odlučivati o nametnutoj odluci visokog predstavnika Valentina Inzka o produženju mandata na još tri godine stranih sudija i tužilaca u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina.Dodik je ponovio i raniji stav kojim se protivi postojanju Suda i Tužilaštva BiH jer su „vještačka tvorevina mimo Dejtonskog sporazuma i mimo Ustava BiH“. „To je nametnuta institucija za inkviziciju i sakaćenje RS“, naveo je entitetski premijer.Upitao je i kako je „sada pravno izvodljivo da se nametne odluka kada je parlament BiH odbio angažman stranih sudija, šta god to značilo“.

Tatham: Puna podrška odluci           U povodu najnovije odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH, ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham izjavio je da njegova zemlja daje punu podršku ovoj odluci, saopćeno je iz britanske ambasade.- Velika Britanija pruža punu podršku odluci visokog predstavnika da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade u odjelu za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) jasno je istakao da bi odlazak međunarodnog osoblja značajno i negativno utjecao na kapacitete BiH da ispuni svoje međunarodne obaveze u odnosu na ICTY, poručio je Tatham.

Podsjetio je da je ovaj korak visoki predstavnik poduzeo tek nakon upornih, ali neproduktivnih napora da uvjeri političare u BiH da sami izvrše ovu odgovornost. – Velika Britanija podstiče političare u Bosni i Hercegovini da pokažu da su ozbiljni o pitanju vladavine prava uključujući i preuzimanje odgovornosti za omogućavanje jakih i efikasnih pravosudnih institucija na svim nivoima, poručio je britanski ambasador u BiH.  (Kliker.info-Srna-Fena-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku