hamburger-icon

Kliker.info

Inicijativa bosanskih udruženja iz Sjeverne Amerike : Otvoreni poziv da se 9. januar obilježi kao Dan početka genocidne agresije na BiH

Inicijativa bosanskih udruženja iz Sjeverne Amerike : Otvoreni poziv da se 9. januar obilježi kao Dan početka genocidne agresije na BiH

02 Januara
07:07 2020

Obilježavanje devetog januara kao Dana entiteta Republika Srpska rezultat je protudržavnog i protuzakonitog, anticivilizacijskog djelovanja velikonacionalističke srpske političke opcije koja je u prošlosti potaknuta iz režima optuženog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, a danas nastavljena aktuelnim političkim establišmentom Republike Srbije i entiteta Republika Srpska.

Devetog januara 1992. godine grupa velikonacionalističkih, srpskih poslanika Skupštine Bosne i Hercegovine, suprotno Ustavu, proglasila stvaranje nelegalne i nepriznate paratvorevine koja se proglasila sastavnim dijelom velike Srbije.

Presudama najviših svjetskih sudova i u brojnim relevantnim naučnim radovima dokazano je i utvrđeno je da se deveti januar može vezivati samo za zločinačke aktivnosti i to za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pokušaj stvaranja velike Srbije, genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. To je jedan od najcrnjih datuma u bosanskohercegovačkoj i evropskoj historiji.

Mi deveti januar shvatamo kao početak otvorenog nepriznavanje državne vlasti Bosne i Hercegovine. Entitet Republika Srpska nije rezultat srpske želje za slobodom već velikosrpskog projekta na čijem čelu je bio optuženi ratni zločinac Slobodan Milošević. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio odluku kojom je Zakon o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim. Nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na Evropsku Uniju, Ujedinjene Nacije i međunarodni poredak, te mir i bezbjednost u svijetu.

Imajući u vidu da se obilježavanje devetog januara u entitetu Republika Srpska kontinuirano nastavlja i time kontinuirano ruši država Bosna i Hercegovina pozivamo sve organizacije i zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori da taj datum obilježe kao početak agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Masovnim obilježavanjem devetog januara kao dana početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini pošaljimo jasnu poruku antibosanskoj koaliciji da znamo šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom datumu. Zatražimo od probosanske koalicije i posebno od međunarodne zajednice konkretnu akciju kažnjavanja svih onih koji obilježavanjem ovog datuma kao dana entiteta Republika Srpska direktno rade ne samo protiv države Bosne i Hercegovine, već i protiv mira i bezbjednosti u svijetu, protiv Evropske Unije, NATO, Ujedinjenih nacija, kaže se u zajedničkom saopštenju za javnost  Instituta za istraživanje genocida Kanada, 
Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženja Logoraša “Prijedor92”.

(Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 02 Januara, 09:47

    EVO IH OPET.KOJA STE VI STOKA,VI KAO ZNATE DA REPUBLIKA SRPSKA NIJE ŽELJA SRPSKOG NARODA,NEGO ŠAČICE VELIKOSRBA.PITAM JA VAS IZ AMERIKE I KANADE GDJE VI ŽIVITE.PA NIJE VALJDA 35000 LJUDI SVOJE ŽIVOTE POLOŽILO TEK NAKO IZ ZAJEBANCIJE.VENI JE VAS ISKRENO ŽAO,ALI MI JE VIŠE ŽAO OVOG BOŠNJAŽKOG NARODA OVDJE JER STE IM VI SJELI NA GRBAČU I DOBIJATE SREDSTVA ZA SVOJ RAD ODAVDE UMJESTO DA POMOGNETE OVE LJUDE OVDJE.PRIČATE ISTU PRIČU 25 GODINA ,TE NAVIŠI SUDOVI SVIJETA.TE RELEVANTNI SVJETSKI FAKTORI TE GENOCID TE OSTALE TRICE I KUČINE.PROŠLO JE 25 GODINA A VI JOŠ NISTE IZAŠLI IZ ROVOVA.TAKVIM LAJANJEM PROTIV NAS A NISTE SHVATILI DA SE SITUACIJA U SVIJETU DRASTIČNO PROMIJENILA U NAŠU KORIST,TO JEST NE BAŠ U NAŠU LIČNU KORIST VEĆ U KORIST ISTINE,VI DOVODITE U OPASNOST OVE BOŠNJAKE OVDJE DA BJEŽEĆI OD TOGA DA SE SUOČE SA ISTINOM DA SU ONI A NE MI SRBI PRVI POČELI DA PRAVE PROBLEME I VEŽU ZASTAVE SA HRVATIMA A PROTIV NAS SRBA.PRVI SU POČELI STVARATI PATRIOTSKU LIGU,KOPATI ROVOVE OKO SARAJEVA I OTVORENO PRIJETITI O POVRATKU PRAVA PRVE BRAČNE NOĆI I DA DALJE NE NABRAJAM.POSLIJE VAM SE PLANOVI IZJALOVE I DOBIJETE PO PIČKI E ONDA KREĆE DREKA DO NEBA UA GENOCID,AGRESIJA I OSTALE GLUPOSTI.JA VAM SAVJETUJEM DA SE PROBUDITE JER U SUPROTNOM MI VIŠE NEĆEMO IMATI DOVOLJNO DUG FITILJ DA TRPIMO VAŠE BEZOBRAZLUKE.PA DALI VI VIDITE SEBE DA JOŠ UVIJEK ATAKUJETE NA 9 JANUAR.PITAM JA VAS KAKVU VI KORIST VIDITE DA SVAKE GODINE HISTERIŠETE ZA DAN REPUBLIKE A MI SLAVIMO I SLAVIĆEMO I DALJE.KO JE TA SILA KOJA ĆE TO ZABRANITI,OČITO DA JE NIJE BILO NI KAD SU AMERI BILI APSOLUTNA SILA KAMO LI SAD KAD IH SE NEPITA SKORO NIŠTA.VI IZ DIJASPORE STE PSI KOJI LAJU A KARAVANI ĆE PROĆI,NEGO APELUJEM NA BOŠNJAKE OVDJE DA ODJEBU TU BAGRU I OKRENU SE DOGOVORU SA NAMA SRBIMA I HRVATIMA UNUTAR BIH DA DOGOVORIMO,ZA POČETAK,PODNOŠLJIV ŽIVOT.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *