hamburger-icon

Kliker.info

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990: Hrvatskom narodu je dosta Čovića i HDZ BiH

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990: Hrvatskom narodu je dosta Čovića i HDZ BiH

29 Septembra
07:16 2017

Ilija Cvitanović, lider HDZ 1990, okupio je poli-tičke faktore s hrvatskim predznakom, one koji nisu naklonjeni HDZ BiH, kako bi s njima napravili politički blok koji će biti alternativa politici HDZ BiH. U intervjuu za “Nezavisne” Cvitanović se osvrće na nužnost izmjena Izbornog zakona BiH te izražava uvjerenje da je hrvatskom narodu dosta politike Dragana Čovića i HDZ BiH.

NN: Posljednje informacije govore da je HDZ 1990 počeo pregovore sa određenim brojem hrvatskih stranaka s ciljem uspostavljanja alternative HDZ BiH. U kojoj su fazi ovi razgovori i možemo li uskoro očekivati neku zajedničku platformu ili deklaraciju?

CVITANOVIĆ: Mislim da je krajnje vrijeme za ozbiljne pripreme za razgovore za nastup na narednim izborima. HDZ 1990 je u razgovorima sa šestsedam stranaka koje dolaze iz hrvatskog naroda i s kojima ćemo, vjerujem, postići dogovor o nastupu na narednim parlamentarnim izborima. Imamo odgovornost prema svom narodu i želimo svom narodu ponuditi mogućnost da bira između postojećeg stanja i programa koji ćemo ponuditi. U svakom slučaju, izaći ćemo vrlo brzo s nečim. Ponavljam, cilj je ponuditi hrvatskom narodu mogućnost da bira, po mom i našem mišljenju, jednu odgovorniju, korektniju, pošteniju i nacionalno svjesniju politiku.

NN: Da li će ovaj blok stranaka izaći na izbore sa zajedničkom listom i moguće svojim kandidatom za člana Predsjedništva BiH?

CVITANOVIĆ: Dakle, cilj je da napravimo zajedničke liste za sve razine vlasti. Procjena je da u tom obliku možemo osvojiti najviše glasova i da će Hrvati, koji će glasovati za nas, prepoznati nas kao ljude za koje vrijedi glasovati, kao ljude koji ne robuju osobnim ambicijama. I ovom zajedničkom listom pokazujemo taj sinergijski učinak, za koji vjerujemo da će biti značajan. Što se tiče zajedničkog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, o tomu je vrlo rano govoriti.

NN: Hoće li to biti Diana Zelenika?

CVITANOVIĆ: Budući da je u proceduri Izborni zakon, za koji smatramo da nužno mora biti izmijenjen kako bi se provela presuda Ustavnog suda da Hrvati imaju pravo sami birati svoje legitimne predstavnike, u tom slučaju sigurno će HDZ 1990, kao i u svim proteklim izborima, imati svog kandidata. U slučaju da se pojavi volja, cilj, ambicija nekih drugih da biraju predstavnike Hrvatima, to će iziskivati jednu odgovorniju odluku, jedan širi dogovor o nastupu HDZ 1990 i naših koalicijskih partnera po pitanju hrvatskog člana Predsjedništva.

NN: Šta općenito očekujete od narednih općih izbora. Gotovo je uvriježeno mišljenje da teško šta može “naštetiti” poziciji Dragana Čovića i HDZ BiH?

CVITANOVIĆ: Hrvatski narod treba da ima mogućnost da bira. Ako je hrvatski narod zadovoljan postojećim stanjem, ako je zadovoljan politikom Čovića i HDZ BiH, nemamo uopće nikakav problem da ih nastave voditi ako tako odluče. Ali iz perspektive iz koje ja nastupam, i stranka koju ja vodim, apsolutno smo nezadovoljni položajem hrvatskog naroda u BiH, i u RS, i u FBiH.

Nezadovoljni smo masovnim egzodusom Hrvata, jer prednjači odlazak Hrvata iz BiH u odnosu na ostale narode, nezadovoljni smo klijentelizmom, nepotizmom, netransparentnošću, i zbog toga osobno vjerujem da će rezultat HDZ 1990, pogotovo u nastupu sa koalicijskim partnerima, biti značajan, puno bolji nego 2014. godine, a hoće li on biti dovoljan da pobijedimo  to ćemo vidjeti. Iskreno vjerujem da je narodu dosta ovako neodgovorne politike, politike hedonizma i uživanja u pozicijama, a ne rada za opće dobro.

NN: Evo, pomenuli ste loš položaj hrvatskog naroda u BiH. Zašto je onda hrvatsko glasačko tijelo u BiH toliko naklonjeno i vjerno HDZ BiH?

CVITANOVIĆ: Vjerojatno dio odgovornosti za takav odnos snaga među glasačima snosimo i mi koji smo u oporbi. Jer često se događalo u prošlosti da osobne ambicije pojedinaca budu ispred ambicija šireg kruga političkih stranaka, odnosno hrvatskog naroda u BiH. A zašto su ljudi tako glasovali? Vjerojatno su u tim trenucima prerpoznavali nekakvu snagu u toj stranci. Ali, u ovom trenutku govorimo o izborima 2018, i uistinu ne znam šta ta politika može da ponudi hrvatskom narodu, jer niti jedno predizborno obećanje nije ispunjeno. Hrvatski narod nikada nije bio u gorem položaju, nikada nas manje nije bilo u BiH, i vjerujem da će politika oko HDZ 1990 dobiti mnogo više glasova nego do sada i da narod više neće dati povjerenje onima koji u proteklih petnaestak godine žive samo na obećanjima.

NN: Dosta smo razgovarali o izborima, pominjali ste i izmjene Izbornog zakona. Vjerujte li vi u treći entitet?

CVITANOVIĆ: Vidite, moramo se prisjetiti samog početka, Dejtonskog mirovnog sporazuma, a moramo znati i činjenicu da ovdje žive pripadnici tri konstitutivna naroda. Dejton je definirao BiH tako kako ju je definirao, i u startu je jedan narod bio u lošijem položaju u odnosu na druga dva naroda. U tom svjetlu, izmjene Izbornog zakona vidim kao prvi korak ka potpunoj izmjeni Ustava BiH, koje će BiH napraviti normalnom, funkcionalnom državom, koju bi svako osjećao svojom.

Dakle, ne vjerujem da će BiH ostati u ovakvom unutarnjem obliku, već da ćemo dugoročno, strpljivo, strateški, planski, dogovarajući se, doći do jednog novog uređenja, kada će i Hrvati, u obliku u kojem se dogovorimo sa partnerima u zemlji i izvan BiH, moći reći: “Ovo je i naša zemlja, osjećamo se ugodno živjeti ovdje.”

NN: Dobro, vješto ste mi izbjegli odgovor na pitanje o trećem entitetu?

CVITANOVIĆ: Vidite, nije bitno u kojem ćemo obliku mijenjati Ustav, bitno je da se svatko osjeća komotno u Bosni i Hercegovini.

Almedin Šišić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku