hamburger-icon

Kliker.info

Igor Stojanović: Moguće je da se Vlada FBiH ne formira ni za šest mjeseci

Igor Stojanović: Moguće je da se Vlada FBiH ne formira ni za šest mjeseci

24 Januara
21:49 2023

Zastupnik u Skupštini KS (SDP) i kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda Igor Stojanović gostovao je danas na TVSA gdje je govorio o imenovanju na tu poziciju te ostalim aktuelnim pitanjima na bh. političkoj sceni.

Govoreći o imenovanju na mjesto potpredsjednika FBiH, Stojanović je poručio kako još uvijek ne zna da li će biti imenovan. Odluku o tome donijet će delegati u klubu Srba kao i delegati u Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta FBiH.

Ujedno, komentarisao je i imenovanje ambasadora koje je predložio Denis Bećirović.

U tom smislu, Stojanović kaže da nikada nećemo dobiti opći konsenzus da svi budu zadovoljni te dodao da je imenovanje ambasadora isključivo Bećirovićeva odluka.

  • Ja mislim da nikada nećemo dobiti opći konsenzus da svi budu zadovoljni. Ovo je isključivo odluka Denisa Bećirovića koji je prije svega kompetentan za donošenje ovakvih odluka. Da bismo razgovarali o tome trebali bi reći koji su to bolji kandidati od ovih koje je predložio Bećirović, mislim da ih trenutno nema – kazao je danas Stojanović gostujući na TVSA.

Stojanović se tokom svog gostovanja na televiziji dotakao i formiranje vlasti na federalnom nivou s obzirom da još uvijek nije poznato kada će se to i desiti.

  • Moguće je da se Vlada FBiH ne formira ni za šest mjeseci. Ovdje je ključno zašto SDA insistira na principu o kojem su pričali prije pet, šest mjeseci, a to je da ovdje bude vertikalna vlast. Zašto SDA insistira da bude vlast kad od šest mehanizama u ovom trenutku ima samo jedan? Sve to govori da je riječ isključivo o blokadi koja će onemogućiti usvajanje budžeta i brojnih drugih akata neophodnim za funkcionisanje FbiH – mišljenja je Stojanović.
  • Što se tiče formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo, zastupnik SDP-a u Skupštini KS je kazao kako nema novu informaciju osim što insistira da se to što prije desi. Formiranje vlasti na nivou države i FBiH ne bi trebao biti kočnica za imenovanje Vlade KS jer je situacija kada je riječ o parlamentarnoj većini jasna, smatra Stojanović.
  • Na sjednici Skupštine KS koja će se održati osmog februara raspravljat će se o Nacrtu budžeta KS. U tom smislu, Stojanović ističe da je pred novom Vladom KS period izazova.
  • Nova Vlada KS morat će voditi računa o ponderu gdje se očekuje smanjenje prihoda za 140 miliona KS. Moram reći da odluka o raspodjeli sredstava nije realna, jer prema njoj bi se budžet Kantona Sarajevo trebao uvećati za 220 miliona KM. Sve to doprinjelo bi boljem životu i znatno većim socijalnim izdavanjima – kaže Stojanović i ujedno dodaje da građane neće ostaviti na cjedilu kada se radi o subvenciji troškova grijanja, a ono što je upitno jeste iznos koji je predviđen za to.
  • (Press)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku