hamburger-icon

Kliker.info

Igor Štiks: Političari se boje, prvi put u kapitalizmu “mašina stala”

Igor Štiks: Političari se boje, prvi put u kapitalizmu “mašina stala”

17 Aprila
08:09 2020

Sasvim je jasno da se ne može nastaviti i dalje na isti način, moramo izvući pouku iz sadašnje pandemije, pitanje je samo koju, rekao je u intervjuu Radiju Slobodna Evropa (RSE) književnik i društveni teoretičar Igor Štiks i istakao da su godine uništavanja javnog zdravstva sada došle na naplatu i da bi posljedice bile manje da su političari brže reagovali.

“Istina je da se zakasnilo i da danas gledamo kod najvećeg broja političkih vođa operetu u kojoj oni zapravo glume da nešto čine, da ginu za svoje narode kako bi zapravo ublažili političku štetu koja je već tu. Oni se također pribojavaju, jer dobro znaju, da ovakve pandemije izazivaju nemire. Političari znaju da su ljudi kada izgube posao i nemaju šta da jedu, a smrt ili bolest ih vreba, puno odlučniji nego što su bili kada je sistem donekle funkcionisao i tako dobivao njihov pristanak”, rekao je Štiks.

Oni se, kako kaže, “itekako plaše, a i treba se bojati reakcije koja će se tek dogoditi”.

“Ovo je ono što se naziva ‘savršena oluja’. Temelji su već bili uzdrmani. Čekao se samo nešto jači udar koji je, neočekivano, došao iz sfere nevidljivoga, ali toliko moćnog, jakog kao što je virus – napravivši nešto što u historiji kapitalizma nikada nismo vidjeli, a to je da mašina stane”, istakao je Štiks.

“Čovjek je pripremio kontekst za ovaj virus koji je sada razgolitio realnost u kojoj već dugo živimo. Na primjer, da u Srbiji nema kvasca jer se ne proizvodi u Srbiji. Meni je jasno da se nuklearne bombe ili rakete s kojima biste putovali u svemir ne proizvode u nekoj perifernoj zemlji, ali kvasac lako možete napraviti i u vlastitom domu“, kaže on.

“To samo pokazuje koliko su vlasti u ovim našim balkanskim, ali i mnogim drugim zemljama, pogodovale uvozničkom lobiju koji vam onda uvozi čak i kvasac. Prema tome, model je vrlo jasan – uništili ste vlastitu privredu, nemate vlastite resurse, izrazito ste zaduženi i sve ste to mogli krpati na način da se i dalje zadužujete, da time održavate socijalni mir plaćajući i sam državni aparat, ali i pogodujući privatnom sektoru dopuštajući da vam posljednje resurse razgrabe svjetski lešinari”, navodi Štiks.

(Kliker.info-FoNet)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku