hamburger-icon

Kliker.info

Igor Davidović: Na dnevnom redu i kriza vlasti u Bosni i Hercegovini

Igor Davidović: Na dnevnom redu i kriza vlasti u Bosni i Hercegovini

27 Juna
06:58 2012

 Brisel gleda na BiH kao na zemlju partnera od koje očekuje da prođe isti put koji su prošle sve zemlje potencijalni kandidati za EU, rekao je Igor Davidović, šef Diplomatske misije BiH u EU u Briselu, dan uoči održavanja dugo najavljivanog dijaloga na visokom nivou između BiH i EU."Mi smo ovdje u Briselu dočekani kao partneri, bez posebno negativnih ili posebno pozitivnih konotacija. U svemu tome Brisel je dovoljno politički zainteresovan i institucionalno pripremljen da prati sve procese o kojima želi da vodi računa prilikom pregovora sa zemljom potencijalnim kandidatom", rekao je Davidović.

NN: Pristižu li učesnici sastanka u Brisel i jesu li sve pripreme završene?

DAVIDOVIĆ: Evo, konačno je potpuno izvjesno da će sastanak ipak biti održan i to je za nas veoma važno. Prvi timovi iz BiH danas već pristižu u Brisel. Sutra tokom prijepodneva će se svi ovdje okupiti. Sastanak počinje popodne, kako je bilo i dogovoreno. Sve ide po planu.

NN: Može li se sad procijeniti kakav bi domet dijalog mogao imati na BiH? Treba li očekivati nešto krupnije ili je važnije da se desi?

DAVIDOVIĆ: Veliko je pitanje kakva su očekivanja. Prije svega, riječ je o nečemu što možemo nazvati političkim dijalogom, a to znači da će riječi biti ne samo o osnovnoj temi, nego i svim onim pitanjima koja su aktuelna u BiH, a na ovaj ili onaj način se dotiču odnosa prema EU i procesu evropskih integracija. Pozicija EU je jasna: Oni kažu da se o svemu treba razgovarati. Zato će oni nastojati da se vodi jedan otvoren i iskren razgovor o svim temama. A o efektima ćemo moći više reći narednih dana.

NN: Da li na te efekte može uticati situacija u BiH? Mi faktički ne znamo ko je vlast, a ko je opozicija, i ko će sutra preuzeti na sebe da sprovodi obaveze koje sutra eventualno budu dogovorene.

DAVIDOVIĆ: Nažalost, pogrešno bi bilo reći da situacija u BiH o kojoj govorite neće uticati i na sastanak i na sve teme i procese koji će biti otvoreni kroz debatu. Sve je to u tijesnoj vezi jedno sa drugim. U jednom dijelu sastanka će se sigurno i o tome razgovarati i markirati kao tema.

NN: Glavna tema je mehanizam koordinacije, ali hoće li biti otvarana tema "Sejdić i Finci", ako ne u zvaničnom dijelu, ono barem u nekim kuloarima?

DAVIDOVIĆ: Kredibilan napor u primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" je uslov za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Zato sam siguran da će se i o tome razgovarati. Da li će sutra svi učesnici biti u mogućnosti da govore o svojim namjerama i raspletu tog pitanja vezano za određene koalicione promjene na raznim nivoima vlasti u BiH, znaćemo više kada sve počne.

NN: Šta pod mehanizmom koordinacije konkretno podrazumijevaju u Briselu?

DAVIDOVIĆ: Prosto, riječ je o tome da nam treba dogovor na unutrašnjem planu između različitih nivoa vlasti u BiH, dakle između entiteta i organa na nivou BiH. Mehanizam koordinacije i jeste upravo to, unutrašnji dogovor. Vjerujem da učesnici sastanka imaju određene koncepte na koji način se do tog unutrašnjeg dogovora može doći.

NN: Kakav je interes evropskih institucija za dijalog? Da li je to postavljeno na nižem, srednjem ili višem nivou? Koliko Brisel pridaje važnosti ovom sastanku?

DAVIDOVIĆ: Ako pitate na kojem smo mjestu na briselskoj agendi, onda nas vide kao državu koja je partner, koja ima ambicije za dobijanje statusa kandidata. Prema nama se odnose u skladu s tim, u jasnom redu koraka i propisanih aktivnosti. Mi smo ovdje u Briselu dočekani kao partneri, bez posebno negativnih ili posebno pozitivnih konotacija. Prolazimo sve ono što su i drugi morali proći da bismo dobili status kandidata. U svemu tome Brisel je dovoljno politički zainteresovan i institucionalno pripremljen da prati sve procese o kojima želi da vodi računa prilikom pregovora sa zemljom potencijalnim kandidatom. U tom svjetlu se nalazimo na njihovoj agendi, i politički i tehnički, na nivou koji je adekvatan našem sadašnjem trenutku.

NN: Da li se u ovom trenutku barem nazire redoslijed koraka BiH na putu ka EU do kraja godine?

DAVIDOVIĆ: Vidite, kao što smo konstatovali, sve zavisi od primjene presude u slučaju "Sejdić i Finci". Onog trenutka kada bi se desilo stupanje na snagu SAA, onda bismo u tom sekundu mogli znati šta je to tačan red do kraja godine da imamo jasan signal od strane Evropske komisije da se može pristupiti proceduralno podnošenju kredibilne aplikacije za članstvo.

NN: Čini mi se da ste u jako nezavidnoj poziciji kao ambasador jer zavisite od događaja u BiH za koje niko ne zna kako će se završiti…

DAVIDOVIĆ: Moja privatna procjena bi bila jasna, ali ne znam da li bi to moglo ići za objavljivanje. Nije da diplomata ne smije žonglirati datumima, ali i sama procedura ima svoj format vremenskog trajanja. To znači da ne možemo precizno govoriti o nečemu što bi se desilo u nekoliko narednih mjeseci. U svakom slučaju, biće nam sigurno potrebno jedno duže vrijeme da dođemo do statusa kandidata. Dejan Šajinović (Nezavisne novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku