hamburger-icon

Kliker.info

IGK pisao australskom Viktoria univerzitetu : Molimo vas da hitno preispitate svoju odluku i vratite se na pravu stranu historije !

IGK pisao australskom Viktoria univerzitetu : Molimo vas da hitno preispitate svoju odluku i vratite se na pravu stranu historije !

20 Maja
07:52 2020

Akademski centar za istraživanje ratnih zločina, univerziteta Viktoria u Australiji uklonio je činjenice o etničkom genocidu u Bosni i Hercegovini nakon pritiska ultra nacionalističke srpske kampanje, saopćio je Institut za istraživanje genocideo Kanada (IGK).

IGK je pismom zatražio od Viktoria univerziteta da odmah razmotri svoj sramni i anticivilizacijski čin koji vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i ozbiljno atakuje na istinu, međunarodnu pravdu i međunarodno pravo.

U pismu koje je potpisao Emir Ramić, dirketor IGK između ostalog piše: “Članovi Internacionalnog ekspertnog tima IGK su informisani da ste uklonili sadržaj iz jedne od svojih studenskih klasa u vezi sa genocidom, ratnim zločinima i dehumanizacijom Bošnjaka tokom kampanje agresije i genocida koje su srpske vojne i policijske snage izvršile u Bosni i Hercegovini, a koji se mogu vidjeti u sljedećem videu: https://www.youtube.com/watch?v=RKT9m6k3zJE   
Ovaj video je ciljano usmjeren ne samo protiv žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovine, već i na nauku o genocidu i posebno vaš akademski status”, kaže se u pismu. 

“Kao naučno-istraživačka institucija koja istražuje zločin genocida, zastupa interese žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i čiji su članovi prošli kroz zločine nacionalistickih agresivno genocidnih režima koji su u Bosni i Hercegovini ubili više od stotinu hiljada civila, smatramo da vaš potez unosi zabrinutost i ogromno nezadovoljstvo. Akademske institucije, poput vaše, trebaju biti središte istraživanja genocida i ratnih zločina i igrati ključnu ulogu u širenju obrazovanja i svijesti o tim zločinima, kako bi se osigurala istina o njima u cilju sprečavanja da se ne ponove. Bol, patnja, mučenje i zlostavljanje koje su nevini civili pretrpjeli od srpskih vojnih, paravojnih i policijskihj snaga je nezamisliva. Sad je još veća kada ste sramno pristali na anticivilizacijske, dehumanizirajuče pritiske srpskih ultranacionalista i uklonili navedeni vrlo edukativan sadržaj o genocidu”, poručili su iz IGK Univerzitetu Viktoria.

Dodaju da “akademske ustanove moraju ostati naučno istraživačka mjesta gdje će se učiti o sudskim i naučno istraživačkim činjenicama”.

“Ako neki srpski ultranacionalisti smatraju navedene činjenice uvredljivim, šta mislite kako se osjećaju porodice masakriranih, poniženih, silovanih, mučenih,nevinih, civila, koji su ubijani u Bosni i Hercegovini? Molimo vas da hitno preispitate svoju odluku i vratite se na pravu stranu historije kakva dolikuje akademskoj ustanovi kao što je vaša, na stranu istine, pravde i međunarodnog prava”, navedeno je u pismu.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku