hamburger-icon

Kliker.info

IFIMES analizira : Zašto Hrvatska ne procesuira Milorada Dodika ?

IFIMES analizira : Zašto Hrvatska ne procesuira Milorada Dodika ?

07 Februara
03:25 2012

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane objavio je opširnu analizu pod naslovom ‘Zašto Republika Hrvatska ne procesuira Milorada Dodika?’, iz koje prenosimo najzanimljivije dijelove.U analizi se donosi pregled djelovanja Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji posljednjih nekoliko godina svojim političkim djelovanjem predstavlja ozbiljnu prijetnju europskoj

sigurnosti.

Dodik najodgovorniji za stagnaciju u BiH

"Od 2006. u BiH i regiji zapadnog Balkana nije zabilježen evidentniji napredak. Ključni politički lider koji je najodgovorniji za takvo stanje, jest aktualni predsjednik RS Dodik (SNSD), kojem je u tome svojim političkim potezima vrlo često asistirao Haris Silajdžić (SBiH) sve do debakla na izborima 2010.", piše u izvješću koji Dodikovu politiku uspoređuje s onom ultranacionalista Jean-Marie Le Pena ili pokojnog austrijskog političara Jörga Haidera.Potom autori analize zaključuju kako Dodik zloupotrebljava ustavnu strukturu BiH, što se posebno vidi kroz "pritiske Dodikovog establišmenta i proceduru u Parlamentu BiH za ukidanje Suda i Tužilaštva BiH". IFIMES podsjeća kako je Dodik 2004. optužen po 33. točke optužnice, ali je oslobođen optužbi. Ipak, navodno je utvrđeno kako je trenutačni predsjednik RS falsificirao dokaze i utjecao na svjedoke, te je ‘slučaj Dodik’ i dalje aktualan u Tužilaštvu BiH.

Napominje se i kako su se, izborom Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske, uspostavili prijateljski odnosi između Josipovića i Dodika."Za bolje razumijevanje odnosa u BiH i regiji potrebno je razotkriti ulogu Dodika tijekom rata u BiH. Dodik se međunarodnoj zajednici tijekom i poslije rata predstavljao kao borac protiv Radovana Karadžića i SDS-a. U osnovi njegov sukob sa SDS-om, posebno tijekom rata, postojao je zbog njegovog kriminala krijumčarenja visokotarifnim robama, a ne zbog političkog neslaganja. Kada analiziramo zapisnike ratnih sjednica, Narodne skupštine RS, jasno je da se Dodik nije suprotstavljao politici SDS-a kada su u pitanju ratni zločini i odnos prema nesrpskom stanovništvu.

Zašto Hrvatska nije procesuirala Dodika?

Posebno zabrinjava činjenica da je Dodik javno podržavao bombardiranje Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., što je evidentno iz transkripata sa 3. izvanredne sjednice Narodne skupštine RS, pod predsjedavanjem osuđenika za ratne zločine Momčila Krajišnika. Iz transkripta, čija je autentičnost ovjerena na haaškom Tribunalu, jasno je da je Dodik podržavao bombardiranje Zagreba, između ostalog, javno izrečenim riječima na sjednici: ‘…ono oko bombardovanja Zagreba, ja se slažem da je trebalo tući Zagreb, ali ne smijemo to reći'", piše u izvješću.

IFIMES pita zašto Hrvatska nije procesuirala Dodika, te se otvoreno pita "kakva je uloga u tome Milorada Pupovca (SDSS), Ive Josipovića, banjolučkog biskupa Franje Komarice". Komaricu je, navodi se, Dodik nedavno odlikovao Ordenom časti RS što je biskup prihvatio, "a pritom zaboravio da u RS živi svega pet posto prijeratnog stanovništva hrvatske nacionalnosti".Institut nadalje upozorava da je Dodik prijetnja europskoj sigurnosti i to "zbog djelovanja (para)obavještajnih i (para)vojnih formacija u RS-u", ali i zbog povezanosti s događajima na Kosovu. U izvješću se ističe i da je u posljednjih nekoliko godina Banja Luka postala jedno od glavnih uporišta regionalnih kriminalaca; IFIMES u tom smislu istražuje ulogu Dodika i bivšeg guvernera Centralne banke BiH Petera Nicholla u nestanku znatne količine novca prilikom konverzije srpskih dinara u bh konvertibilne marke.

Zloupotrebljava tragediju Židova, a negira genocid u Srebrenici

"Dodik u svom političkom djelovanju često zloupotrebljava tragediju židovskog naroda, predstavljajući se kao veliki prijatelj Izraela, istovremeno negirajući genocid u Srebrenici. (…) Postaje zabrinjavajuće što je u takve insiniuacije Dodik uspio uvući izraelskog predsjednika, nobelovca Shimona Peresa", navodi se u izvješću.IFIMES na kraju podsjeća i na ‘tihe’ sankcije koje je američka administracija 2008. uvela ovoj stranci, jer su ocijenili kako postupci i izjave SNSD-a ne doprinose napretku BiH, nisu u skladu s dejtonskim sporazumom i podrivaju bh institucije. (Kliker.info-Net)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku