hamburger-icon

Kliker.info

Ideja je rođena : Mogu li BiH, Hrvatska i Srbija zajedno organizirati EP u nogometu?

Ideja je rođena : Mogu li BiH, Hrvatska i Srbija zajedno organizirati EP u nogometu?

06 Jula
03:19 2010

 Zvaničnici nogometnih/fudbalskih saveza regije vjeruju da bi, uprkos brojnim izazovima, BiH, Hrvatska i Srbija mogle zajednički organizirati Evropsko nogometno prvenstvo. Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić podsjeća da veliki broj članica UEFA-e živi i radi na ovim prostorima. Zato bi bila kvalitetna i izuzetno dobra odluka UEFA-e da se opredijeli za jedno takvo takmičenje. Što se tiče Fudbalskog saveza Srbije, mi takvu ideju podržavamo", kaže Karadžić.: Predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza BiH Sulejman Čolaković oduševljen je idejom da tri države zajednički organiziraju jedno tako veliko takmičenje. "Ako FIFA i UEFA budu htjeli prepoznati ovu našu sportsku i političku zbilju i ružnu blisku prošlost, mislim da bi mi bili najozbiljniji kandidati za domaćina prvenstva. Ima to još jednu poruku, sport veže i zbližava ljude", kaže Čolaković.

Nema političkih prepreka            Generalni sekretar Nogometnog saveza Hrvatske Zorislav Srebrić ne odbacuje ovu ideju, ali ističe da bi trebalo provesti odgovarajuće procedure u svakoj od država. "Kako su to velike organizacije, naravno da nijedan savez sam to ne može organizirati nego mora imati logističku podršku svoje vlade", ističe Zorislav Srebrić.U Ministarstvu sporta Srbije svjesni su, i na primjeru Južnoafričke Republike, kako sport pozitivno može transformirati društvo. Ministarka Snežana Samardžić smatra da je ideja odlična i da bi zajedničko organiziranje Evropskog nogometnog prvenstva bio veliki izazov, prije svega finansijske prirode. "Mislim da više nema političkih izazova i da bi to bio integracioni, kohezioni faktor i jedva čekam da vidim kakvo će biti iskustvo Ukrajine i Poljske i onda ćemo moći jednu takvu vrstu analize primijeniti i kod nas", kaže ministarska Samardžić.Srbija i BiH još uvijek nisu zakonski uredile oblast sporta, a BiH nema ministarstvo za sport na nivou države. Suad Džafić iz Sektora za sport pri Ministarstvu civilnih poslova i komunikacija pozdravlja ovu ideju. "Mislim da bi to bila jako interesantna kandidatura, naravno, ako se slože Srbija i Hrvatska. Bez toga, ništa", kaže Dafić.

Ulaganja bi se isplatila               Jasno je da bi za ovakav sportski festival bilo potrebno zasukati rukave i odriješiti kesu. Hrvatska bi, najvjerovatnije, mogla ponuditi stadione u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, ali bi u renoviranja trebalo uložiti velika finansijska sredstva, kaže sekretar hrvatskog Nogometnog saveza Zorislav Srebrić. "To sigurno nisu samo simbolički iznosi, ali je ulog kod svakog organizatora bio isplativ i domaćini su, ne samo izgradili i obnovili sportsku infrastrukturu, nego i zaradili", kaže Srebrić.Srbija bi, sasvim sigurno, za Evropsko prvenstvo mogla ponuditi Marakanu i stadion Partizana. BiH je, kada se radi o sportskoj infrastrukturi, u najtežoj poziciji, no predsjednik Nogometnog/fudbalskog saveza Sulejman Čolaković je optimista. "To je možda i šansa da Glavni grad BiH dobije novo Koševo. Uz Bilino polje to su dva terena na kojima bi se moglo igrati. Ne treba zanemariti ni Široki Brijeg i Banjaluku. Sport je čudo ako ga ljudi upražnjavaju na pravi način i ova ideja je odlična", kaže Čolaković. Prepoznaju li BiH, Hrvatska i Srbija zajednički interes i prednosti ovakve sportske manifestacije, kandidaturu za organiziranje Evropskog nogometnog prvenstva mogle bi podnijeti za 2020. godinu. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku