hamburger-icon

Kliker.info

IAEA o tvrdnjama Izraela o Iranu: Nema ‘kredibilnog dokaza’

IAEA o tvrdnjama Izraela o Iranu: Nema ‘kredibilnog dokaza’

Maj 01
15:38 2018

Director General of the International Atomic Energy Agency, IAEA, Yukiya Amano of Japan waits for the start of the IAEA board of governors meeting at the International Center in Vienna, Austria, Thursday, Nov. 23, 2017. (AP Photo/Ronald Zak)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da “nema kedibilnog dokaza” da je Iran radio na razvoju nuklearnog “eksplozivnog udređaja” nakon 2009. i da inspektori Ujedinjenih nacija samatraju ovu temu “zatvorenom” nakon izvještaja predstavljenog u decembru 2015.

U izvještaju iz 2015-te “je navedeno da Agnecija nema kredibilnih indikacija o aktivnostima Irana relevantnim za razvoj nuklearnog eksplozivnog uređeja nakon 2009. Na bazi izvještaja generalnog direktora, bord guvernera je proglasio da smatraju da je ova tema zatvorena” piše u izvještaju Međunarodna agencije za atomsku energiju objavljenom u utorak.

“U skladu sa standardima i praksom IAEA, ova agencija procjenjuje sve raspložive i relevantne dostupne informacije. U svakom slučaju, nije praksa IAEA da javno razmatra pitanja u vezi sa takvom jednom informacijom” dodaje se.

Izjava IAEA tiže nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedjeljak rekao da Izrael posjeduje dokumente koji predstavljaju novi “dokaz” da se iranski plan razvoja nuklearnog oružja može aktivirati u svakom trenutku.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *