hamburger-icon

Kliker.info

I umjetnost liječi : Film ‘U borbi pleši’ Šemsudina Gegića premijerno prikazan u Milanu

I umjetnost liječi : Film ‘U borbi pleši’ Šemsudina Gegića premijerno prikazan u Milanu

25 Septembra
04:01 2021

U sali President Palače čuvenog kina Anteo u Milanu jučer je premijerno prikazan film “U borbi pleši/Nel Combattimento balla” bosanskohercegovačkog reditelja Šemsudina Gegića.

Publika je ovacijama ispratila film, a u sali President palače zvanice su bili predstavnici italijanskih vlasti, univerzitetski profesori, učesnici u filmu, kao i generalni konzul BiH u Milanu Dragan Mihaljević.

– Bio je to moj sretan dan u koji su stale godine…Danas sam sretan. Živ sam. Film je živ. Živa je ideja da čak i umjetnost liječi. Rak će kao bolest uskoro umrijeti. Hvala svima koji rade na tome. Smrt je daleko ako ste borac. Pa, zaplešimo svoje živote – izjavio je Šemsudin Gegić nakon premijere.  

Predstavnici medija i filmske kritike su nakon projekcije na okruglom stolu razgovarali o filmu, te su na najbolji način emotivno i stručno iskazali oduševljenje filmom, viđenim i doživljenim.

Gegić, koji već nekoliko godina živi i radi u Italiji gdje boravi i kao onkološki pacijent, kao jedan od načina borbe s bolešću odabrao je umjetnost. Tako je nastavio režirati predstave, snimati filmove, pisati knjige…

Filmom “U borbi pleši” u Italiji je u februaru ove godine počela i kampanja obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka.

“U borbi pleši” je nastao od scena i kadrova koji su snimljeni tokom nastanka Gegićevog dugometražnog dokumentarnog filma “Grudva snijega i Šitake Gljiva”/”Palla di neve shitake fungo”, a poruka im je ista – borba protiv raka.

(Kliker.info-Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku