hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatski narodni sabor : Spašavanje Čovića ili ponovno uspostavljanje Herceg Bosne

Hrvatski narodni sabor : Spašavanje Čovića ili ponovno uspostavljanje Herceg Bosne

18 Aprila
03:11 2011

Sutra u podne, hrvatskom himnom u Mostaru će početi skup pod nazivom Hrvatski narodni sabor, a organiziraju ga Dragan Čović i Božo Ljubić, predsjednici HDZ-a i HDZ 1990. Nije pozvan niko ko nije član ove dvije stranke, a Dragan Čović je još ranije najavio da će „Hrvatski narodni sabor donijeti legitimne odluke o hrvatskom narodu".

Dodiku na ruku                                              Šta se može očekivati od ovog skupa koji će trajati nekoliko sati? Prema informacijama koje je „San" dobio iz izvora bliskih Čoviću i Ljubiću, već su pripremljene i odluke pa će učesnicima skupa jedino preostati da podignu ruku i tako izglasaju ono što liderima dva HDZ-a treba.Kako saznajemo, Čović ima namjeru da proglasi „međužupanijsku uniju" ili „međužupanijsko vijeće" što bi trebalo da znači uspostavu teritorije koja obuhvata tri kantona u kojima dva HDZ-a imaju većinu. Radi se o kantonima u kojima su HDZ i HDZ 1990 potpuno blokirali izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Poznato je da je još ranije Čović stanovnike tih kantona pozvao na građanski neposluh i na nepriznavanje odluka federalne zakonodavne i izvršne vlasti. Treba naglasiti da su malo iza toga i vlasti Republike Srpske saopštile da je za njih Vlada FBiH nelegalna, a predsjednik Skupštine RS je poručio da će biti jako teško ostvariti komunikaciju između Vlade tog entiteta i izvršne vlasti u FBiH čime je dodatno zakovao stav SNSD da ne priznaje novu federalnu Vladu. U svakom slučaju, sutrašnji skup itekako ide na ruku Dodiku kojem treba haos u Federaciji kako bi on u miru nastavio s realizacijom plana o raspadu BiH.

Spašavanje Čovića                                            Izvori „Sana" kažu da se i sinoć u štabu Čovića u Mostaru raspravljalo o njegovoj i Ljubićevoj inicijativi da se Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, proglasi personom non grata na teritoriji tri „njihova kantona".Jasno je da će Čović sve ono što se bude sutra na skupu u Mostaru govorilo i dogovorilo nastojati da upakuje u celofan s mašnicom i da ne bude predirektan, prije svega zbog vlastite pozicije i mogućnosti da ga visoki prdstavnik Valentin Incko i međunarodna zajednica sankcionišu zbog podrivanja ustavnog poretka države.

Prema svemu kako su se odvijale pripreme i prema onome što su dva HDZ-a makar do jučer saopštavala, nema nikakve dvojbe da je sutrašnji Hrvatski narodni sabor u funkciji pokušava spašavanja Dragana Čovića i politike koju vodi on i njegova stranka, a koja ničega dobrog nije niti donosi Hrvatima i državi BiH.To je stranački skup kojeg organizira jedna politička partija s ciljem opravdavanja svojeg političkog djelovanja, a ne cjelovitog kulturnog, nacionalnog i političkog života hrvatskog naroda u BiH – stav je fra Luke Markešića, predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća uz naglasak da se time želi zadržati monpol na nacionalnu politiku koji HDZ prisvaja već 20 godina.

Jelavićeva „hrvatska samouprava"                 Sve u svemu, bez pretjerivanja se može zaključiti da skup u Mostaru uvelike podsjeća na ono što se dogodilo krajem 2000. godine. Tada je Hrvatski narodni sabor kojeg je sazvao Ante Jelavić, tadašnji šef HDZ-a, proglasio „hrvatsku samoupravu" kroz proglašavanje međužupanijskog vijeća. Jelavić je tada objavio da Federacija BiH više ne postoji, pozvao policajce i carinike da mu potpišu lojalnost, a pripadnicima tadašnje Vojske FBiH naredio da se povuku i sa odora skinu oznake Vojske FBiH. Saopštio je i da Hrvati u BiH ne priznaju odluke visokog predstavnika.Krah „hrvatske samouprave" sam Jelavić je obznanio 2001. godine. Kasnije je Antu Jelavića, koji je bio i član Predsjedništva BiH, Sud BiH osudio na deset godina zatvora zbog finansijskih prevara. Noć uoči izricanja presude on je pobjegao u Hrvatsku. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku