hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatski mediji o reakciji SDA : ‘Kolinda još jednom pokazuje agresivne namjere prema BiH!’

Hrvatski mediji o reakciji SDA : ‘Kolinda još jednom pokazuje agresivne namjere prema BiH!’

01 Decembra
18:13 2019

Vodeći mediji u susjednoj Hratskoj na naslovnim strnama su objavii vijest da je najjača bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) oštro napala hrvatsku predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović jer je na društvenim mrežama objavila fotografiju Slobodana Praljka, bivšeg vojnog čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kojega je UN-ov sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 90-tih godina.

Hrvatski ediji navode d je Grabar-Kitarović objavila na svom Facebook “storyju” fotografiju Praljka koji je prije dvije godine u sudnici izvršio samoubistvo nakon što je osuđen na 20 godina zatvora.

SDA smatra da je “odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu hrvatska predsjednica još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH”. To su u SDA usporedili sa situacijom u kojoj bi neki njemački političar veličao generale iz nacističkog razdoblja.

“Predsjednica Hrvatske mora znati da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja”, citiraju hrvatski mediji stavove iz priopćenja SDA. 

Hrvaski meidji napominju da je Haški sud 20. novembra 2017. pravomoćno proglasilo krivima i osudio na ukupno 111 godina zatvora šestoricu hrvatskih političkih i vojnih zvaničnika zbog etničkog čišćenja Bošnjaka u sklopu plana da se Hrvatskoj pripoje većinski hrvatski dijelovi BiH. Kada je sudija pročitao presudu Praljku, bivši general HVO-a izjavio je da nije ratni zločinac, da s prezirom odbacuje presudu i popio otrov u televizijskom prijenosu uživo.

Grabar Kitarović je relativno često na meti bošnjačkih političara u BiH, pišu hrvatski mediji, podsjećajući da jeu je prije dva dana bošnjački član kolektivnog predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio da vrijeđa Bošnjake i da pripada “retrogradnim snagama” koje unose podjele među narodima u toj zemlji. 

Bio je to komentar na njezine izjave date prošle sedmice tokom posjete Hrvatima u BiH kada je, aludirajući na Bošnjake, rekla da “treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima” i da “neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod”.

Hrvatski mediji napominju daje Grabar-Kitarović u kampanji za drugi mandat na predsjedničkim izborima 22. decembra.

(Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *