hamburger-icon

Kliker.info

Hrvatski general Mladen Markač : Srbi su Krajinu napustili zbog siromaštva

Hrvatski general Mladen Markač : Srbi su Krajinu napustili zbog siromaštva

03 Avgusta
19:33 2011

Srbi su napustili Krajinu iz više razloga, ali nikako zbog nezakonitog granatiranja, tvrdi general Mladen Markač u svojoj žalbi, koju je Haaški sud objavio u srijedu. Otišli su zbog siromaštva i jadnih životnih uvjeta u Krajini, zbog rastuće napetosti na tom području i zbog toga što su njihovi lideri širili anti-hrvatsku propagandu. Otišli su zbog etničkog auto-čišćenja, zbog postojećih planova za evakuaciju vodstva RSK i spontanog odlaska civila, kao i zbog želje Jugoslavije da popravi vlastitu etničku sliku uz pomoć izbjeglih Srba iz Hrvatske, ističe se u žalbi generala Markača .

Uz Markačeve dosadašnje odvjetnike Gorana Mikuličića i Tomislava Kuzmanovića, pod žalbu su potpisana dva nova odvjetnika, John Jones i Kai Ambos. Tim generala Ante Gotovine , čija je žalba objavljena u utorak popodne, pojačao je odvjetnik Guénaël Mettraux. Gotovina je 15. travnja osuđen na 24 godine zatvora a Markač na 18 godina.

Najveću pažnju Markačevi odvjetnici posvetili su opovrgavanju udruženog zločinačkog poduhvata : suci su pogriješili u ocjeni da je on postojao, te da je Markač u njemu sudjelovao, ističu u žalbi. Suci su pogriješili time što su se koncentrirali na sastanak vojnog vrha na Brijunima krajem srpnja 1995., što je za njih glavni i jedini dokaz postojanja udruženog zločinačkog pothvata. Uz to, suci su pretjerano značenje dali riječi “tobože”, koju na Brijunima izgovara predsjednik Franjo Tuđman, kad kaže da će Hrvatska Srbima “tobože jamčiti građanska prava”. Čitava presuda visi na riječi “tobože”, što je nedopustivo, poručuju Markačevi odvjetnici, ističući da ne bi bilo presude o postojanju udruženog zločinačkog pothvata da nije bilo tog pogrešnog i pretjeranog davanja posebnog značenja riječi “tobože”.

Obrana upozorava i da je vijeće pogriješilo jer nije razmotrilo mogućnost da se na Brijunima održao regularni sastanak na kojem se dogovarala legitimna vojna akcija. Brijunskom sastanku dana je pretjerana važnost, jer drugih takvih sastanaka nema, a suci su zanemarili i to što se na Brijunima uopće nije govorilo o sprečavanju povratka srpskog stanovništva, što je po tužiteljstvu bio sastavni dio udruženog zločinačkog pothvata.(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku