hamburger-icon

Kliker.info

Hollywood se ponovo osramotio : Svi nominovani za Oscara su bijelci

Hollywood se ponovo osramotio : Svi nominovani za Oscara su bijelci

15 Januara
05:20 2016

bijelciOdsustvo nominacija u glavnim kategorijama za crne i latino umjetnike najoštrije je kritikovano na društvenim mrežama.Bryan Cranston, Matt Damon, Michael Fassbender, Eddie Redmayne, i  Leonardo DiCaprio  u kategoriji za glavnu mušku ulogu,  Cate Blanchett, Brie Larson, Jennifer Lawrence, Charlotte Rampling, i Saoirse Ronan  u kategoriji za glavnu žensku ulogu – sve su to nesumnjivo talentovani glumci, ali svi su oni, iako različite nacionalnosti (američka, irska, britanska, australijska), bijelci.

Urednica časopisa “Broadway Black” April Rain  indignirano je primjetila odsustvo potencijalnih crnih i latino laureata na spisku nominovanih za Oskare koji je Američka akademija filmskih umjetnosti objavila danas u Los Anđelesu.

“To što će svečanost dodjele voditi briljantni Chris Rock  Rok ne može da nadomjesti 80 godina ignorisanja marginalizovanih zajednica”, prokomentarisala je Rain .Njenu revoltiranu konstataciju podijelio je veliki broj korisnika interneta, iznenađenih nedostatkom diverziteta među ovogodišnjim nominovanim umjetnicima za najprestižniju filmsku nagradu.

A ne može se reći da nije bilo valjanih kandidata. Uprkos velikom uspehu na bioskopskim blagajnama prošlog ljeta, filma “Straight Outta Compton”, o rep grupi N.W.A., kandidat je jedino za Oskara za najbolji scenario, čiji su autori – bijelci.

Michael Kugler Kugler, veoma upečatljiv u bokserskoj drami “Krid”, zaboravljen je premda je, po mnogima, mogao zaslužio da se nađe medju nominovanima za najboljeg glumca.

Isto važi i za Semjuela L. Jacksona , glavnog junaka Tarantinovog vesterna “Podlih osam”, koji je zanemaren za razliku od njegove partnerke u filmu, Jenifer Jackson Lee, koja će imati priliku da se nadmeće za Oskara za sporednu žensku ulogu.

Podsećanja radi, “Los Angeles times ” je 2012. pisao da su od 5.765 ljudi koji glasaju za Oskare 94 odsto bijelci, prosječne starosti 62 godine.

(Kliker.info-Tanjug)specpolicijaRS

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku