hamburger-icon

Kliker.info

Hoće li Amerika održati obećanje i završiti posao u Bosni i Hercegovini ?

Hoće li Amerika održati obećanje i završiti posao u Bosni i Hercegovini ?

19 Januara
07:37 2011

Neuspjehom da se postigne napredak u pravcu formiranja funkcionalne vladajuće koalicije iznevjerno je povjerenje dato političkim liderima I njihovim strankama. Birači su na izborima 3. oktobra 2010. godine glasali za to da imaju vladu, nisu glasali za beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri godine političkog zastoja i stagnacije. Glasači su jasno pokazali da žele napredak na putu euroatlantskih integracija.Ovo je jučer saopćeno iz OHR-a kao reakcija ne prekjučerašnji propali sastanak šefova i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Samo zabrinutost        – Sve dok nema vlade neće doći do otvaranja novih radnih mjesta, neće se riješiti pitanje niskog životnog standarda, neće biti ponovo otpočeto ostvarivanje napretka u euroatlantskim integracijama niti pojačana borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Bh. političari moraju iskoristiti ovu šansu. U protivnom, samo će oni biti odgovorni za posljedice. Lideri u BiH sada moraju uložiti dodatni napor i usredotočiti se na formiranje vlasti. Oktobarski izbori su i dalje najbolja šansa BiH za novi početak. Sljedeće četiri godine će uticati na sljedećih 40 u BiH… – stav je Ureda visokog predstavnika.Svakako da se ovoj uopštenoj ocjeni i upozorenju nema šta ni dodati ni oduzeti. Međutim, ostaje otvoreno pitanje zašto i zbog čega je visoki predstavnik Valentin Incko sve parlamentarne stranke stavio u isti koš, baš kao da su sve krive za zastoj u formiranju državne vlasti.

 On je izuzetno dobro informisan, zna I ono što do javnosti nikada neće stići, pogotovo kakve stavove ima koja stranka.Situacija je jednostavna – na jednoj strani su Milorad Dodik, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Božo Ljubić i Mladen Bosić. Njih prije i iznad svega zanima raspodjela ministarskih i drugih fotelja, a program rada za naredne četiri godine im je sedma rupa na svirali. Preuzimanjem državnih funkcija, oni bi osigurali status kvo u državi koji njima lično najviše odgovara, a dodatno bi se obezbijedili kontrolom nad pravosuđem. Treba naglasiti da je šef ove grupe Dodik.Na drugoj strani su Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Zvonko Jurišić I Mladen Ivanković Lijanović koji insistiraju da se prvo odredi šta će se u narednom periodu raditi, preciznije da se utvrde zadaci i rokovi za njihovo rješavanje pa tek onda da se postigne dogovor o raspodjeli funkcija u okviru većinske koalicije.

Ukrotiti ili ukloniti              Visoki predstavnik Incko, ali i dio međunarodne zajednice, prvenstveno iz Evropske unije, lebdi između te dvije grupe, zapravo između dva koncepta i onim što rade blago ohrabruju i jedne i druge čime samo doljevaju benzin na vatru. Konkretni potezi se ne vide, a jedino što se vidi je redovno javno saopštavanje zabrinutosti zbog situacije u zemlji uz pozivanje na pridržavanje Dejtonskog sporazuma.Kada se zna da je visoki predstavnik jedini i konačni autoritet za tumačenje civilne provedje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje da visi u zraku pitanje zbog čega prečesto prešutkuje direktno podrivanje Dejtonskog sporazuma što se upravo, po ko zna koji put događa. Uostalom, sam je Incko prije 11 dana javno kazao da Dodik krši Dejtonski sporazum I na tome je sve ostalo.

Jasno je da Incko mora imati saglasnost ambasadora država članica Vijeća za implementaciju mira, ali je nejasno zbog čega ne objasni da je voda došla do grla i da ono što radi Dodik i njegova ekipa vodi ovu zemlju direktno u propast. Radi li se tu o osiguranju ličnog komoditeta ili nečem drugom, vjerovatno će se jednog dana saznati. Samo postoji realna opasnost da to bude kasno. Uzgred, istu taktiku nezamijeranja i pukog posmatranja situacije imao je i Inckov prethodnik, slovački diplomata Miroslav Lajčak. Kakve su posljedice toga, najbolje znaju građani BiH.- Stanovnici BiH zaslužuju istinsko angažovanje, a ne ovo nedozrelo ponašanje političara… Oni moraju staviti na papir sve što treba uraditi i krenuti na posao. Zaista je teško uvjeriti Dodika I ostale šta znači kompromis – izjavila je prekjučer Doris Pak, izvjetiteljica Evropskog parlamenta za BiH. To je ona ista Doris Pak koju je svojevremeno Dodik proglasio nepoželjnom osobom u Republici Srpskoj.

Prije godinu dana, američki Stejt department označio je Milorada Dodika kao glavnog uzročnika problema u BiH i definisao ga kao osobu koju treba ukrotiti ili ukloniti. Lično Dodiku bi uklanjanje s političke scene puno toga donijelo, a prije svega spašavanje od procesuiranja zbog prijava i optužbi za finansijske I druge malverzacije. Uostalom, on je sebe itekako egzistencijalno osigurao, treba li ponovo spominjati imovinu i sve ostalo s čim raspolaže, poput stanova I dvorca u Beogradu… Međutim, stiče se utisak da dijelu Evropske unije upravo taj i takav Dodik i dalje treba. Da li zbog realizacije nekih tajni planova koji postoje ili…Nadu ulijeva činjenica da zvanični Vašington nije odustao od konkretnih poteza u BiH i oni se mogu očekivati već ovih dana. Uostalom, SAD svoje obaveze i poslove uvijek završe do kraja, a američka državna tajnica prošle jeseni je poručila da je BiH nezavršen posao i da će Amerika završiti ono što je započela.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku