hamburger-icon

Kliker.info

Hitno uspostavljanje novih bolnica : Trump naredio aktiviranje jedinica vojske u New Yorku, Kaliforniji i državi Washington

Hitno uspostavljanje novih bolnica : Trump naredio aktiviranje jedinica vojske u New Yorku, Kaliforniji i državi Washington

23 Marta
01:31 2020

Američki predsjednik Donald Trump  je  u nedjelju aktivirao jedinice Nacionalne garde  za tri države  koje je najviše pogodio  koronavirus ,New York, Kaliforniju i  Washington.

“I putem FEMA-e  (Federalne agencije za upravljanje u kriznim situacijama) savezna vlada financirat će 100% troškova raspoređivanja jedinica Nacionalne garde za obavljanje odobrenih misija za zaustavljanje virusa “, rekao je predsjednik u Bijeloj kući, javlja CNN.

Trump je saveznu vladu opisao kao “rezervnu pomoć” guvernerima država.

“Pratit ćemo ih i nadamo se da će uspjeti odraditi posao i mislim da hoće. Razgovarao sam sa sva tri guvernera danas, prije malo vremena i vrlo su zadovoljni onim što smo najavili uraditi, ” rekao je Trump.

Trumpova odluka o raspoređivanju vojske u tri države uslijedila je nakon današnje press konferencije guvernera new Yorka Andrewa Cuoma koji je prosto zavapio za federalnom pomoći i zamolio predsjednika države da nacionalizira napore za nabavkom medicinskog materijala i opreme, prije svega prijeko potrebnih respiratora.

Neposredno potom Trump je na društvenim mrežama objavio da

da su tri američka proizvođača automobila – General Motors, Ford i Tesla – dobila zeleno svjetlo da započnu ubrzanu proizvodnju respiratora i drugih metalnih proizvoda potrebnih za liječenje infekcije koronavirusa.

„Krenite, direktori automobilskih kompanija, da vidimo koliko ste dobri”, napisao je Trump na Twitteru.

Na redovnoj konferenciji u Bijeloj kući kasnije je obavjestio novinare i američku javnost da je naložio FEMA-i da pod hitno osigura četiri velike medicinske stanice  sa 1.000 kreveta na području New Yoirka , osam stanica sa 2000 kreveta za Kaliforniju te tri stanice sa 1000 kreveta za Washington.

Prema njegovim riječima isporuke za New York i Washinton će početi u roku od 48 sati.

Pored toga predsjednik SAD je dodao je da će biti aktiviranei dvije mornaričke bolnice.Jedna na Zapadnoj , a druga  na Istočnoj obali. Kazao je jetakođe da je nakon rasprave odlučeno da će medicinski brod američke vojske USS Mercy  biti upućen u Los Angeles, a ne u saveznu državu Washington.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *