hamburger-icon

Kliker.info

Hillary Clinton dolazi na početak pregovora Beograda i Prištine?!

Hillary Clinton dolazi na početak pregovora Beograda i Prištine?!

27 Septembra
03:32 2010

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će uskoro posjetiti SAD i da će to biti dobra prilika da se na najvišem nivou razmjene mišljenja dviju strana i američko-srpski odnosi podignu na najviši mogući nivo. Istovremeno, najavio je da će američki državni sekretar Hillary Clinton u oktobru posjetiti Beograd.Slučajno ili ne, u medijima je već najavljeno da bi početak razgovora Beograda i Prištine mogao da se dogodi još tokom oktobra, baš u vrijeme kada bi u Srbiju trebalo da stigne državni sekretar SAD. Dolazak Hillary Clinton bila bi druga posjeta visokog zvaničnika administracije predsjednika SAD Baracka Obame. U okviru balkanske turneje potpredsjednik Amerike Josph Biden  bio je 20. maja prošle godine u Beogradu.Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić kaže da dolazak Clintonove u Srbiju „nije iznenađenje", jer već određeno vrijeme postoje intenzivni kontakti Beograda i Vašingtona, naročito oko Kosova.

– Njen dolazak je vrhunac tih kontakata. SAD i EU ulažu veliku energiju da pregovarače postave za sto i posjeta američke državne sekretarke uklapa se u njihove napore da pregovori Beograda i Prištine počnu što prije. Ako nije predviđeno da Clintonova ode i u Prištinu, to znači da je Washington  sa Prištinom već ispolirao njihovu pregovaračku platformu, dok sa Beogradom treba da se utanače još neki detalji – kaže Jakšić.On dodaje da je organizovanje posjete Hillary Clinton Srbiji i „dobar marketinški potez kojim se pokazuje koliko američka administracija podržava predsjednika Srbije Tadića".- Pokazuje se srpskoj javnosti da Washington  pozdravlja promjenu kursa politike Beograda prema Kosovu pokazanu promjenom rezolucije pred Generalnom skupštinom UN – ocjenjuje Jakšić.Profesor međunarodnih odnosa na FPN-u Predrag Simić smatra da je posjeta Clintonove veliki korak u popravljanju i unapređivanju odnosa Beograda i Washingtona.- Koliko su odnosi (bili) loši govori izjava ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića poslije prošlogodišnjeg susreta sa Ciintonovom kada nam je kazao da je veći dio od tek polusatnog razgovora bio posvećen Miladinu Kovačeviću.

Odluka Srbije da odustane od svoje rezolucije o Kosovu dobila je iz EU veliku podršku SAD, ali Beograd mora voditi računa da otopljavanje odnosa sa Washingtonom  ne ohladi odnose sa Moskvom – upozorava Simić. Predsjednik Boris Tadić kaže da je glavna tema njegovih razgovora sa evropskim zvaničnicima u NewYorku  bila kandidatura Srbije za članstvo u EU.- Vjerujem da su stvoreni uslovi za novi korak, za dosezanje kandidature za članstvo u EU. Želimo da početkom 2012. dođemo do početka pregovora o članstvu, a onda bi taj proces postao potpuno nepovratan. Onda bismo mogli znati da u roku od nekoliko godina, tri ili četiri, možemo doći do punopravnog članstva – objasnio je Tadić i istakao da bi članstvom u EU „Srbija prešla Rubikon".On je rekao i da su mu evropski zvaničnici potvrdili da će biti „izvršen snažan uticaj na Holandiju, koja ima tehnički problem zato što njena vlada nema pun kapacitet ovog trenutka", da prestane da se suprotstavlja transferu aplikacije Srbije.- Srbija nema namjeru nikoga da požuruje, niti da traži ubrzanje mimo zasluga, već da ispuni sve uslove za članstvo u EU, ali je uslove za transfer aplikacije u Evropsku komisiju već ispunila – rekao je Tadić.  (Kliker.info-Press )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku