hamburger-icon

Kliker.info

Helikopter pao u minsko polje zbog kvara na motoru

Helikopter pao u minsko polje zbog kvara na motoru

20 Juna
16:34 2008

Uz pomoć ekipe BH MAC-a, koja je vodila špansku jedinicu EUFOR-a da tačno lociraju mjesto jučerašnjeg pada helikoptera, druga ekipa "Dnevnog avaza" koja je krenula iz Zenice stigla je na lice mjesta, dvadesetak kilometara sjeverno od Travnika, na području RS.
Najbliži mjestu nesreće bili su radnici angažirani na prosjeku šume za lokalnu šumariju, inače sa područja Gluhe Bukovice kod Travnika.

– Čuli smo helikopter, ali ne kao običan zvuk, kakve svaki dan slušamo, nego zvuk kao da neko čekićem lupa u željezo. Ubrzo se čula eksplozija i vidio dim, možda pola kilometra od nas. Krenuli smo tamo i zatekli olupinu u požaru i izgorjela tijela. Ništa se nije moglo prepoznati. Ubrzo je došao drugi helikopter i EUFOR-ova ekipa za spašavanje, kaže nam Enver Kadrić, koji je pokušao priteći u pomoć, ali su tijela, kako kaže, već bila ugljenisana.

Sa njim su bili Naim Musić, Hakija i Sanel Hodžić, Sabahudin Mekić i Džemal Katović, koji su se ubrzo vratili sa tog mjesta, jer nisu mogli pomoći. Oni su nam, još pod dojmom stravične nesreće, kazali da je cijela gomila pepela ne veća od četiri pet metara i da se jedino moglo vidjeti da je sačuvan dio repa, jedna vrata sa staklom, te nekoliko manjih metalnih dijelova.

Helikopter je zakačio granje, očigledno prethodno imajući problema sa motorom, te je u gustoj krošnji drveća napravio rupu pri pada u prosjek između dva brda, svega pet-šest metara ispred zemunica i rovova Vojske RS iz prethodnog rata. Mještani, a i vojnici EUFOR-a pristigli u međuvremenu, vrlo brzo su odstupili, kad su vidjeli žice i druge tragove da se nalaze usred minskog polja.

– Mjesto pada je sigurno prepuno mina i na osnovu utvrđenih koordinata sigurno je jedno od najopasnijih minskih polja u cijeloj BiH. Obilježili smo mjesto i bez opreznog rada deminera bilo kakvo izvlačenje upitno je po sigurnost, kazao nam je Vlado Mičić iz regionalnog ureda BH MAC-a, sa čijom ekipom je novinar "Avaza" uspio doći nadomak mjesta.

Dalje, osim Mičićevim deminerima, te njegovim kolegama Feridu Mehiću i Hazimu Hrustanoviću iz BH MAC-a, nije mogao niko proći, jer su španski vojnici stigli istovremeno kad i naša ekipa, onemogućivši prilaz mjestu nesreće. MAC-ovci su utvrdili tačnu kotu pada, koja se od EUFOR-ove lokacije razlikovala za dvjestotinjak metara i ona se nalazila usred minskog polja.

Ubrzo je cijelo područje postalo vojna zona, a EUFOR je zatražio da lokalno stanovništvo i policija napuste zonu. Ekipa hitne pomoći EUFOR-a u helikopteru i dalje je čekala zeleno svijetlo da priđe olupini, kada smo oko 19,30 sati napustili mjesto nesreće.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku