hamburger-icon

Kliker.info

Haris Silajdžić : Vaš posljednji potez ne može biti oduzimanje imovine državi

Haris Silajdžić : Vaš posljednji potez ne može biti oduzimanje imovine državi

18 Novembra
17:49 2009

Ako ne možete pomoći onim snagama koje teže istim načelima i temeljima slobode i demokratije koje i vi uživate u svojim zemljama, bolje je da niste uopće uključeni, a podržavajući samo zahtjeve onih čije vrijednosti uključuju slavljenje osuđenih ratnih zločinaca, stavljate pečat legitimnosti na te vrijednosti, poruka je iz izlaganja člana Predsjedništva BiH i predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića koje je dostavljeno učesnicima PIC-a na današnjem sastanku u Sarajevu.Silajdžić je izlaganje počeo podsjećanjem na svoje obraćanje prije pet mjeseci kada je kazao da je plan da se većina državne imovine da entitetima "pravno i politički pogrešan". " Citirao sam pravomoćnu presudu Suda BiH koja je potvrdila naše pravne argumente. Uputio sam vas na pismo bivšeg visokog predstavnika Lajčaka, koje kaže da je "Bosna i Hercegovina vlasnik većine državne imovine kao pravni sljednik RBiH …". Također sam vam rekao da je državna imovina ključni dio Dejtona u istoj mjeri kao i dvoentitetska struktura te da, ako je ijedan ključni dio Daytona na stolu, onda moraju biti i svi drugi. Gregorian je gotovo doslovno ponovio ovu rečenicu u intervjuu i u autorskom tekstu u augustu. Neke vlade i organizacije zastupljene ovdje su također odlučile da poštuju sudske odluke. Njima zahvaljujem na tom principijelnom odnosu", kazao je.
 
Za one ostale koji smatraju sudske odluke neugodnim i koji koriste izraze poput "vladavine prava" kao puke fraze – ja sam razočaran, dodao je.Silajdžić je učesnicima PIC-a poručio, među ostalim, da njihov "posljednji potez u ovoj zemlji ne može biti oduzimanje imovine državi". "Državna imovina okarakterizirana je kao neriješeno pitanje na sastanku PIC-a u februaru 2008. uglavnom zbog toga što su vaši pravnici rekli da je pravo vlasništva nad državnom imovinom nejasno. Mi se nismo složili i bili smo u pravu. Prava vlasništva su sada kristalno jasna. Prije godinu dana Sud BiH je donio presudu koja je postala konačna i obavezujuća. Dobili smo i odluku Općinskog suda u Mostaru koja nalaže da se imovina bivše Jugoslavije „uknjiži na ime države Bosne i Hercegovine …" – "na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije." I ova odluka je sada konačna i obavezujuća. Stoga, okolnosti između PIC-a iz februara 2008. i danas su promijenjene. Prava vlasništva nad državnom imovinom nisu samo postala jasna, ona su konačno riješena sudskim odlukama", naveo je Silajdžić. Što se tiče ustavne reforme, po Silajdžićevim riječima, ono što smo do sada vidjeli iz butmirskog paketa pokazuje da kreativnost i konstruktivnost ne  donose korist. Čini se, umjesto toga, da se, naglasio je, samo isplati „brutalna snaga”. "U velikom dijelu butmirski paket predstavlja listu zahtjeva ili “crvenih linija” koje je predočilo rukovodstvo RS-a.
 
Neki od vas su zapravo to i priznali. Istovremeno, nama je rečeno da prihvatimo te zahtjeve ili rizikujemo odgađanje liberalizacije viznog režima, odobrenja MAP-a i kandidatskog statusa s EU. S obzirom na to da su ovi procesi uvijek imali svoje zasebne putanje, neovisne od većine pitanja u Butmiru, ne začuđuje da je jedan član Evropskog parlamenta okarakterizirao ovakvu taktiku kao "ucjenu", kazao je Silajdžić. U svom obraćanju član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke za BiH izrazio je nadu da će učesnici PIC-a "u nekom trenutku preispitati svoju strategiju" te "prestati ignorirati ključni problem entitetskog glasanja", koje je, smatra, taktika koja proturječi aktima brojnih zakonodavnih tijela, uključujući one iz njihovih vlastitih zemalja. Silajdžić se učesnicima današnjeg sastanka obratio i riječima u kojima izražava nadu da oni neće "pokušati pomesti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima pod tepih, insistirajući na indirektnom izboru Predsjedništva u kojem ‘ostali’ praktično neće imati šansu". Insistirajući na tom putu, vi samo idete naruku onim snagama koje autohtone bosanske građane različitog etničkog ili miješanog porijekla smještaju u kategoriju "Kineza i drugih useljenika" , Silajdžićeva je poruka iz obraćanja koje prenosi njegov kabinet.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku