hamburger-icon

Kliker.info

Haris Hrle, ambasador BiH u SAD : Saradnja američkih i bosanskohercegovačkih institucija zaduženih za sigurnost je odlična, povjerenje potpuno, a realizacija uspješna

Haris Hrle, ambasador BiH u SAD : Saradnja američkih i bosanskohercegovačkih institucija zaduženih za sigurnost je odlična, povjerenje potpuno, a realizacija uspješna

07 Februara
22:18 2018

Stav zvaničnog Washingtona u okviru pojačanih aktivnosti vezanih za unapređenje sigurnosti u našem regionu je nepromijenjen, a Bosna i Hercegovine je ključna karika i pouzdan partner u političkom i sigurnosnom lancu u našem dijelu Evrope.

Kazao je ovo u razgovoru za Faktor ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Haris Hrle. On se prošle sedmice sastao sa delegacijom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH koja je, na poziv FBI-a, boravila u posjeti Washingtonu.

Saradnja američkih i bosanskohercegovačkih institucija zaduženih za sigurnost je, ističe Hrle, odlična, povjerenje je potpuno, a realizacija uspješna.

– Nakon 11. septembra 2001. godine američki predsjednik i Kongres su ovlastili savezne agencije i biroe na saradnju koja omogućava razmjenu informacija vezanih za terorizam i poduzimanje mjera za zaštitu države i državljana. Naša delagacija, koju je predvodio direktor OSA-e Osman Mehmedagić, je boravila u službenoj posjeti i imala sastanke u FBI-u, CIA-i i Terrorist Screening Centru (TSC). Razgovarano je o načinima zaštite nacionalne sigurnosti i sprječavanju terorističkih djela. TSC je vitalni dio Vlade SAD-a odgovoran za rano upozoravanje te razmjenu informacija unutar savezničke mreže koja se bavi antiterorizmom – pojasnio je Hrle.

Kada je stav nadležnih agencija SAD-a vezan za dolazak nasilnih nacionalističkih grupa na neustavno obilježavanje „dana RS“ te informacija o vojnim obukama, ambasador je kazao da oni koji ugrožavaju mir ne mogu očekivati pomoć SAD-a.

– Dizanje morala pomoću motoriziranih nasilnika, uniformama i paravojnom obukom opasan je i neželjen razvoj. To nas stavlja u negativan fokus i aktivira razmišljanja o proširenju sankcija. Nadležna ministarstva i sigurnosne službe BiH primaju nagrade i pohvale za svoj profesionalan rad. Mi u Ambasadi svjedoci smo takvih pohvala i priznanja – izjavio je Hrle.

Među pohvalama i nagradama za nadležne institucije BiH, Hrle ističe priznanje koje je u januaru ove godine dobio direktor OSA-e BiH zbog uloge u lociranju i hapšenju Mirsada Kandića, osobe za kojom su institucije SAD-a godinama tragale zbog optužbi za učešće u terorističkim aktivnostima.

– Ministarstvo pravde i nadležni američki funkcioneri zahvalili su se bh. državnim institucijama i agencijama, a mediji, specijalizirani časopisi i portali dubinski su obradili ovaj slučaj. Službena zahvalnica FBI-a je institucionalizacija prethodno upućenih čestitki – izjavio je ambasador BiH u Washingtonu.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku