hamburger-icon

Kliker.info

Haos na prelazu Horgoš : Mađarska policija upotrijebila vodene topove

Haos na prelazu Horgoš : Mađarska policija upotrijebila vodene topove

16 Septembra
17:00 2015

horgos1Mađarska policija je na prelazu Horgoš 2 najpre na izbeglice bacila suzavac, oni su policiju građali plastičnim flašama i drugim predmetima, nakon čega je policija upotrebila vodene topove, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.Na graničnom prelazu Horgoš 2 vlada velika napetost, a iscrpljene i umorne izbeglice bježeći od vodenih topova padaju i onesvešćuju se.

Manje grupe izbjeglica nastavile su danas da krišom ulaze u Mađarsku, dan pošto je ta zemlja zatvorila granicu prema Srbiji i počela da hapsi ljudi koji pokušavaju da probiju ogradu od bodljikave žice.

Mađarske vlasti su saopštile kako je dosad uhapšeno ukupno 519 izbjeglica koji su ilegalno pokušali da pređu granicu otkad su na snagu stupili novi stroži zakoni, prema kojima se prelazak granice sa Srbijom označava kao krivično djelo, prenosi AP.

Protiv 46 izbjeglica je pokrenut krivični postupak. Na domaćim TV programima su se pojavili snimci iz sudnice u Segedinu, na kojima se vide četvorica optuženih izbjeglica sa lisicama na rukama, u obući iz koje su izvučene pertle, kako čekaju suđenje.

Iako su oštre nove mjere uglavnom zaustavile priliv izbjeglica u Mađarsku, izolovane grupe još uvijek uspijevaju da se provuku ispod ili pređu preko ograde, koja se proteže na 175 km.

U posljednjih nekoliko mjeseci Mađarska je postala glavni ulazni punkt izbjeglica u EU. Od početka godine pristiglo ih je više od 200.000, gotovo svi preko južne granice sa Srbijom. Izbjeglicu su uglavnom brzo prolazile kroz Mađarsku na putu za Njemačku i neke druge bogate zapadnoevropske zemlje.

Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto negira kako su zatvorena granica i stroži zakoni izraz neosjetljivosti za izbjeglice. On tvrdi da su većina onih koji ulaze u Mađarsku u stvari ekonomski migranti “čiji teret Mađarska ne može da podnese”.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku