hamburger-icon

Kliker.info

Hamdija Lipovača : Fikret Abdić jeste bio veliki Krajišnik

Hamdija Lipovača : Fikret Abdić jeste bio veliki Krajišnik

16 Marta
07:06 2011

Hamdija Lipovača (35) prvi je premijer u Krajini kojeg nije iznjedrila SDA, za šta je trebalo 16 poslijeratnih godina. Partnerska ekipa za vlast (SDP – SDA – NS Radom za boljitak) u njegovom premijerskom debiju skrojena mu je u Sarajevu, ali je barem "svoje" ministre birao lično. Tako je u Vladi USK od devet ministara čak pet njih iz Bihaća i on šesti kao prvi među jednakima, zbog čega ovu vladu zovu i "bihaćkom".

Najavili ste da ćete od Krajine napraviti kanton broj 1 u FBiH. Unsko-sanski kanton nominalno i jeste kanton 1 u federalnom ustrojstvu, ali je po ekonomskoj snazi i političkoj nestabilnosti među posljednjima? Kako to mislite uraditi?
 
– Ništa nije nemoguće uraditi ako postoji iskrena namjera, struka i jasno postavljen cilj. Naravno, bez sloge i zajedništva to je mnogo teže. U svom ekspozeu naveo sam da je primarni cilj Vlade zaustaviti trend pada. To neće biti lak posao. Ali, po prirodi sam uporan i hrabar, možda neke moje odluke i potezi u tom momentu ne budu shvaćeni onako kako treba, ali imam viziju kako ovaj kanton izvesti iz današnjeg
stanja.Ova Vlada USK nije tu da bi vladala, već servisirala. Opredijeljeni smo da radimo. Dok neki kantoni još nemaju ni formiranu vladu, mi smo održali već osam sjednica.
 
Koliko će stanje u budžetu, koje je blizu dramatičnog, utjecati i formirati politiku rada Vlade na stvaranju ambijenta za nova radna mjesta, poduzetništvo i investicije?
 
– Tačno je da stanje u budžetu nije sjajno i da postoje nagomilane milionske obaveze. Opredijelili smo se za politiku uvažavanja realnosti. Svjesni smo da ovogodišnji budžet ne može biti razvojni, nego stabilizacijski. Moramo početi izmirivati obaveze prema zdravstvu, školstvu, policiji, koje su zanemarivane godinama. Volja postoji i u dijalogu sa sindikatima naći ćemo najbolje rješenje kako da se nagomilane obaveze smanjuju.

Iako imate stabilnu parlamentarnu većina u USK, neprestano insistirate da DNZ uđe u vlast. To je stranka koja nosi ratni balast Fikreta Abdića i presude za ratni zločin. Istovremeno je DNZ politička snaga u manjem dijelu Krajine. Vi ulazak DNZ-a u vlast nazivate civilizacijskim iskorakom u Krajini radi pomirenja, dok boračke populacije misle drugačije i otvoreno Vam zamjeraju?
 
– Ne radi se ovdje o parlamentarnoj većini. Smatram da nakon skoro 20 godina od te nesretne autonomije mora početi era okretanja prema onome što nas čeka sutra. Naravno, niko nema pravo da zaboravi šta je bilo juče i ja kao legalista podržavam pravosudne organe ove zemlje u procesuiranju svakoga ko je na bilo koji način počinio zločin, kriminal… Ali, ako na nivou Federacije ili BiH funkcioniraju partnerski odnosi nekih dojučerašnjih protivnika, vrijeme je i da se Krajišnici okrenu budućnosti. Okretanjem unazad, rizikujemo da dodatno ojačamo argumente onih koji tvrde da BiH kao država nije moguća. Saradnju sa DNZ-om ne bih vezivao ni uz koga, pa ni uz Fikreta Abdića, već samo uz budućnost.

Zašto ste u Velikoj Kladuši, uz Hamdiju i Hakiju Pozderca, dvojicu istaknutih komunista, kao trećeg velikog Krajišnika imenovali Fikreta Abdića? Je li on zaista veliki Krajišnik i po čemu?
 
– Neki mediji napisali su da sam veličao ratnog zočinca. Ta izjava istrgnuta je iz konteksta. Govorio sam o Krajini u bivšoj državi. A u toj državi u to vrijeme, Hakija i Hamdija Pozderac bili su veliki Krajišnici. Fikret Abdić bio je izuzetno priznat privrednik, direktor i tvorac prehrambenog kombinata od 13.000 zaposlenih. Dakle, govorim o vremenu bivše Jugoslavije. Sve što se dešavalo kasnije, konkretno od 1992. godine i naše samostalnosti, nije bilo tema moje izjave.

Govorio sam o vremenu kada su u zajedničkoj državi postojali viđeni Krajišnici koji su zastupali interese ovog kraja, govorio sam o potrebi da se mi Krajišnici ujedinimo, da se jaki i čvrsti borimo za interese Krajine na nivou BiH. Sve ostale insinuacije nešto su na šta smo se već navikli. Prikupljanje jeftinih političkih poena ima kratak rok trajanja. Nemojte da podsjećam da bi svi koji žele naći razlog za napad na mene zbog govora u Velikoj Kladuši, do 1993. godine dali ruku, ako ne i više, za tog istog Abdića.

Hoće li biti "sječe" direktora u kantonalnim preduzećima, ustanovama i institucijama?
 
– Prošla su vremena micanja po partijskom ključu. Parlamentarna većina koja je formirana na nivou Federacije BiH, pa i USK, nije matematička koalicija, već programska. Naravno da ima onih koji svojim dosadašnjim radom nisu pokazali nikakav rezultat i za njih u ovom timu nema mjesta, isto kao što će, ako se potvrdi i bude potrebe, neki i krivično odgovarati ako su svojim radom kršili zakon i propise. Trebaju nam sposobni ljudi, i knjižica bilo koje partije nije limitirajući faktor. 
Midhat Dedić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku