hamburger-icon

Kliker.info

Hag podvukao crtu : Utvrđeno postojanje uderuženog zločinačkog poduhvata i agresije Hrvatske na BiH !

Hag podvukao crtu : Utvrđeno postojanje uderuženog zločinačkog poduhvata i agresije Hrvatske na BiH !

29 Novembra
12:33 2017

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju izreklo je danas konačnu presudu u predmetu Prlić i ostali,  potvrdivši pri tome učešće Republike Hrvatske u ratnim dešavanjima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Utvrđeno je da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) uključivao namjeru dominacije Hrvata u Herceg-Bosni i da je on bio zajednički cilj čelništva Herceg-Bosne i Republike Hrvatske.

Sudsko vijeće je opisalo konačnu svrhu udruženog zločinačkog poduhvata, a odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i drugi čelnici Hrvatske. Sudsko vijeće je zaključilo da je Republika Hrvatska imala stvarnu vlast u nekim općinama na teritoriji samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne i da je na tom području vođen međunarodni sukob.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Čelnici tzv Herceg Bosne proglašeni su krivima za zločine osmišljenje u okviru Udruženog zločinačkog poduhvata.

Bivši predsjednik Vlade Herceg Bosne Jandranko Prlić, osuđen je na 25 godina zatvora.

Ministar odbrane tzv Herceg Bosne Bruno Stojić, osuđen je na 20 godina zatvora.

Slobodan Praljak popio je neku tekučinu nakon što mu je izrečena drugostepena presuda, odnosno potvrđena kazna od 20 godina zatvora na Haškom triunalu. Njegova odbrana je rekla da je njihov klijent popio otrov.

Izricanje presude je prekinuto.
(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku