hamburger-icon

Kliker.info

Guverner Kemal Kozarić : BiH će teško iz krize zbog manje aktivnosti banaka!

Guverner Kemal Kozarić : BiH će teško iz krize zbog manje aktivnosti banaka!

01 Decembra
08:18 2011

Priče o propasti eura još su u domenu špekulacija, ali BiH ima drugih razloga za zabrinutost, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić komentirajući rasprave o budućnosti evropske valute zbog dužničke krize. Prema njegovim riječima, oslabljena bh. ekonomija suočava se s većom opasnošću zbog niske ekspanzije bankarskih plasmana.

Novi zahtjevi                  Dodatni problem jeste i činjenica da Bečka inicijativa, koju su potpisale strane banke u BiH obavezujući se da će nastaviti kreditiranje, faktički više ne važi, jer je uvjetovana održavanjem standby aranžmana sa MMF-om. A nastavka aranžmana sa MMF-om nema, jer državna vlast nije formirana!- Banke koje djeluju u BiH već su nekoliko godina pod naglašenim finansijskim stresom na globalnom planu, ali su u BiH funkcionisale na relativno stabilan način i zahvaljujući tome je očuvana i cjelokupna stabilnost bankarskog sektora u periodu nakon 2008. godine – kaže Kozarić.

No, kako navodi, njihova buduća ekspanzija u sadašnjim je uvjetima prilično neizvjesna, što će dodatno usporiti izlazak iz krize.- Strane banke prolaze kroz fazu korekcije problema u svojim bilansima, zatim su izložene novim regulatornim zahtjevima i ograničenjima te posluju u uslovima nižeg raspoloživog finansiranja. Stoga one više nemaju onaj raniji potencijal za rast, a istovremeno mijenjaju i svoj poslovni model – navodi Kozarić. On ističe da ćemo sada u punoj mjeri spoznati na koji su način banke davale doprinos dinamizmu ekonomskih kretanja prije krize i da je ekonomski rast u znatnoj mjeri "bio baziran na ekspanziji finansiranja u različitim oblicima".

Prate kretanja                     Guverner pojašnjava da su globalna ekonomska kretanja turbulentna, ali da se ovdje radi o dužničkoj krizi, a ne  o krizi valute. – Centralna banka BiH pažljivo prati kretanja i stav ove institucije je da su zemlje EU mnogo uradile na izgradnji zajedničke valute, te se vjeruje da će učiniti sve kako bi je i održale. Opasnosti i rizici postoje, moguće su i promjene unutar eurozone, ali se vjeruje da će eurozona naći rješenja za prevazilaženje krize – navodi on.  Kozarić kaže da bi se u slučaju nepoželjnog scenarija, s obzirom na model monetarne politike u BiH, tražila mogućnost vezivanja domaće valute uz neku drugu čvrstu stranu valutu. – Naš valutni odbor jednom je sasvim bezbolno preživio transformaciju valute uz koju smo bili vezani, u slučaju njemačke marke – dodaje guverner. 

Kontrola regulatora 
– Potrebno je ukazati na značaj regulatora u BiH u ovom trenutku, na važnost i odgovornost entitetskih agencija za bankarstvo i na potrebu da češće vrše nadzor i kontrolu komercijalnih banaka u BiH i preventivno djeluju. Banke će nastaviti da daju svoj doprinos i ubuduće, ali s bitno manjim kapacitetom, te će se okrenuti domaćim izvorima – kaže Kozarić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku