hamburger-icon

Kliker.info

Gregorian na odlasku : Milorad Barašanin je u stanju podići optužnicu protiv Dodika

Gregorian na odlasku : Milorad Barašanin je u stanju podići optužnicu protiv Dodika

03 Avgusta
05:03 2010

Do danas zamjenik visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, supervizor za Brčko, i kako ga mnogi nazivaju "siva eminencija OHR-a" Amerikanac Raffi Gregorian u večerašnjem je specijalnom izdanju političkog magazina „60 minuta“ Federalne televizije otvoreno priznao kako OHR nije imao političku podršku Vijeća za implementaciju mira za sankcioniranje  negiranja genocida ili najava referenduma o odcjepljenju Republike Srpske.-Mi smo im pripremili detaljne izviještaje i prijedloge što učiniti, no to nije prhvaćeno."Članice PIC-a odlučile su da sve to prođe bez posljedica", rekao je Gregorian.  u svom oproštajnom nastupu, prije odlsaka iz BiH.Gregorian je kazao kako će se mnogi u BiH koji su ga napadali neugodno iznenaditi, jer će za koji mjesec biti imenovan u State Department, u Biro za Europu, u kojem će se baviti pitanjima kriminala i korupcije u BiH.Na upit urednika "60 minuta", Bakira Hadžiomerovića, o mogućnosti podizanja optužnice protiv Dodika, Gregorian je rekao kako smatra da je državni tužitelj Milorad Barašin u stanju podići tu optužnicu.

Na molbu urednika emisije Bakira Hadžiomerovića Gregorian je prvi put javno izrekao što misli o svim glavnim akterima političke scene u BiH.Za člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića rekao je kako je „veliko razočaranje“, kako se nadao da će on biti umjerena struja u SNSD, ali da on nema nikakav bitan utjecaj u toj stranci. Posebno ga je, dodao je, razočarao jer je u jednoj prilici koristio četnička obilježja. Razočarenjem je nazvao i Nikolu Špirića, jer se suprostavio reformi policije u BiH.-Taj čovjek je promijenio toliko stranaka, da više ne znam što on zapravo podržava. Za Dodika je kazao kako o njemu nema što reći, jer je već sve rekao. Kazao je kako je on promijenio i politiku i ponašanje.-Zanimljivo je bilo Gregorijanovo mišljenje o predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske i dopredsjedniku SNSD-a Igoru Radojičiću.-.To je političar, kojeg jako poštujem, intelektualac. On je mozak SNSD-a, kazao je Gregorian, dodavši kako on nije tako umjeren kako se, možda, čini.Za Harisa Silajdžića kazao je kako je njemu stalo do BiH, ali kako se ne slaže s njegovim metodama, a za Željka Komšića da je populista, koji se istinski bori za BiH.

Za Dragana Čovića, Gregorian je kazao kako je bio kooperativan u reformi obrane, no da ima problema s pravosuđem, zbog čega s njim nije komunicirao posljednjih godina. Za Božu Ljubića Gregorian je rekao kako ga čudi što se  Ljubićeve ideje ozbiljnije ne  shvaćaju u BiH.Mladen Bosić ga je veoma razočarao jer je dodijelio nagaradu Radovanu Karadžić Gregoran se pohvalno izrazio i o Sulejmanu Tihiću. Za poglavara Islamske zajednice Mustafu efendiju Cerića, Gregorian, međutim, nije imao lijepih riječi. Nazvao ga je licemjerom, kao i vlasnika Avaza i osnivača stranke Savez za bolju budućnost. Fahrudina Radončića. Rekao je kako njegov list „ne izviještava o vijestima već stvara vijesti“.Kazao je kako je Radončić  u poslovnom odnosu s Naserom Keljemendijem, da mu je on osobno savetovao da izađe iz tog odnosa, jer kako bude napredovao sudski proces protiv Keljmendija i Radončićevi računi bi mogli biti blokirani. Kazao je kako ga je on poslušao, no umjesto zahvalnosti za savjet Gregoriann je kazao kako ga je Radončić napao i nazvao islamofobom. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku