hamburger-icon

Kliker.info

Gojko Berić : Treći stub bošnjačke politike u Bosni i Hercegovini

Gojko Berić : Treći stub bošnjačke politike u Bosni i Hercegovini

02 Avgusta
06:50 2012

Piše : Gojko Berić (Oslobođenje)

Može li Bosna i Hercegovina, država dva entiteta i tri konstitutivna naroda, opstati? Sudeći po povećanoj proizvodnji državnih neprijatelja, to će ići teško.Ovo neslavno zvanje stiče se u Sarajevu, jer Milorad Dodik i njegovi mediji smatraju vlastitu državu takoreći nepostojećom, pa shodno tome ne mogu postojati ni njeni neprijatelji. Kako rekoh, proglašenje neprijatelja države obavlja se, što je i logično, u njenom glavnom gradu. U tom klubu žigosanih člansku kartu broj jedan ima sam Dodik. U klub su vremenom pristizali Dragan Čović, Haris Silajdžić i predvodnik prudskih pregovora Sulejman Tihić, potom i Bakir Izetbegović, pa državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović i cijela Stranka demokratske akcije. Ovim i drugim bošnjačkim "veleizdajnicima" Dnevni avaz se bavi godinama. Da su znali kakve će ih strašne optužbe snaći na stranicama pomenutog dnevnika, Tihić i Izetbegović bi svojim poslanicima u Parlamentu BiH naložili da s obje ruke glasaju za predloženi državni budžet, ali su odigrali na pogrešnu kartu. Glupo je, naime, i pomisliti da bi se iko inteligentan do te mjere inatio zbog desetak miliona konvertibilnih maraka i taj inat na kraju platio ponižavajućim izgonom iz vlasti. Nakon Silajdžićevog izbornog debakla, briga o državi ne donosi više populističke poene.

Avazova optužnica obuhvata desetak "smrtnih grijeha" SDA i njenog aktuelnog lidera – od dovođenja mudžahedina i političkog pokroviteljstva nad njima, preko izglasavanja podjele BiH i stvaranja muslimanske "fildžan države" na Bošnjačkom saboru 1993. godine, zatim pljačke međunarodnih donacija, političkih ubistava, sabotiranja povratka izbjeglih i raseljenih lica, do tajkunizacije i pljačkaške privatizacije putem certifikata, kao i zloupotrebe Srebrenice za račun dnevne politike… Ukratko, tokom dvadeset godina vladavine "u službi nekoliko odabranih familija", SDA se "bahato bogatila, otimala, manipulirala, iskorištavala, ubijala, montirala, dogovarala, sve preko leđa Bošnjaka". Ima li ovdje posla za državno Tužilaštvo? Nema, jer nema tog tužioca na svijetu koji bi se upustio u raspetljavanje tog zamršenog klupka. Svako od njih radije će u svemu tome vidjeti borbu za vlast, a ne kažnjivo djelo. Baš kao što više niko neće čačkati po Radončićevom poslovnom carstvu. On će i dalje do u beskraj ispisivati svoju optužnicu, a Tihić i Izetbegović će odmahivati rukom uz lakonski komentar: "Sve je to laž." I tako, psi laju, karavani prolaze, a sluđeno pučanstvo nalazi mir daleko od novina i TV Dnevnika.

Teško da će SDA, čak i u najgorem raspletu po nju, otići sa političke scene, kao što to priželjkuju i predviđaju neki sarajevski analitičari. Ali čak i kad bi se to desilo, niko ozbiljan ne bi pustio suzu za njom. Težak je prtljag starih i novijih gadosti koje ona vuče za sobom. Sa većinom njih Tihić, objektivno, nema nikakve veze. Njegova krivica je u tome što se nije usudio da taj prtljag razveže i stvari nazove pravim imenom, a onda stranku očisti od najopskurnijih tipova. Ali, struja koja mu to ne bi dozvolila bila je prejaka i za Aliju Izetbegovića. Sam Tihić nije ličnost dorasla takvom političkom podvigu. Katastrofalna je i njegova kadrovska kombinatorika, o čemu svjedoči niz afera u koje su umiješani stranački ministri, premijeri i policijski inspektori. Sve to ukazuje da je Tihiću i ljudima oko njega stalo prvenstveno do vlasti a ne do političkih ideala. Međutim, postoji nešto što Radončićevu optužnicu moralno diskredituje, a što vođa opozicije prešućuje. Naime, nije bilo tako davno kad je u Avazu, iz pera tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika osvanuo uvodnik u kojem je stajalo da je taj list, uz SDA i reisa Mustafu Cerića, "treći stub bošnjačke politike". Uvodniku je – a kako bi drugačije – prethodio televizijski nastup samog Radončića u kome je on svoj Avaz, kao treći stub, izjednačio sa Bošnjacima i islamom, odnosno reisom Cerićem. Ako je tako, onda taj "treći stub" snosi veliki dio krivice za katastrofalan učinak te politike. Političke ljubavi se mogu mijenjati, u tome je Radončić vješt, ali činjenice ostaju. Da je živ, Alija Izetbegović bi, ibreteći se, rekao: "Zar i ti, sine Fahro!?"

Ključno mjesto ove bespoštedne borbe za vlast tiče se korupcije i organizovanog kriminala. Kao jedan od glavnih ciljeva izbacivanja SDA iz vlasti, Tihić navodi prikrivanje i sprečavanje institucionalne borbe protiv pomenutog društvenog zla. Nažalost, SDA ne samo što nije otvorila front protiv njega, već je naprotiv učinila da korupcija i organizovani kriminal poprime zastrašujuće razmjere. Ministar Ahmetović, kojeg SDP naziva kriminalcem, nedavno je obznanio da kani pohapsiti neke krupne ribe iz svijeta organizovanog kriminala. A šta je radio dosad? "Nećemo dozvoliti da SDP formira neku novu Alijansu za potjere", izjavio je prije dva-tri dana Glasu Srpske Bakir Izetbegović, aludirajući na kratkotrajnu vladavinu Alijanse za promjene. Izetbegović je svojevremeno prvi izgovorio ovu ironičnu sintagmu, a od njega su je preuzeli Avazovi komentatori. Bilo je to vrijeme žestoke kampanje protiv krhke vlasti koju je činilo sedam stranaka predvođenih SDP-om, pod sedam različitih zastava. SDA, Islamska zajednica i Avaz "prepoznali" su u tom šarolikom društvu povampirenje komunizma, ljude koji će zabraniti vjeru i paliti džamije, konfiskovati imovinu, hapsiti i činiti druga boljševička zla. A šta je program gospodina Radončića, Lagumdžijinog favorita za položaj državnog ministra sigurnosti: pohapsiće kriminalce raznih fela, poništiti pljačkašku privatizaciju, oduzeti nezakonito stečenu imovinu, otvoriti javne radove i izgraditi kule i gradove.

Okreni obrni, sve se vrti oko sticanja političke moći. Karte se dijele prema važećim pravilima, pri čemu svi u onom drugom vide lopova, a u sebi moralnog čistunca zaduženog da u ime države i naroda hapsi. Međutim, niko ne vjeruje da će bilo koja vlast, čak i kad bi to htjela, ući u otvoreni rat s korupcijom i organizovanim kriminalom. Stvari će se uvijek završavati tako što će umjesto velikih lopova biti hapšeni mali lopovi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku