hamburger-icon

Kliker.info

Gojer piše Josipoviću : Živio sam i živjet ću do kraja života s muslimanima

Gojer piše Josipoviću : Živio sam i živjet ću do kraja života s muslimanima

08 Aprila
15:30 2011

Nakon izjave hrvatskog predsjednik Ive Josipovića da se ‘plaši neke vrste radikalizacije muslimana u BiH’ reagovao je i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer .U povodu Vašeg, u najmanju ruku, neprimjerenog iskaza o cijelom jednom narodu koji živi u državi Bosni i Hercegovini imam potrebu, kao građanin, kao stvaralac i kao Bosanac i Hercegovac progovoriti o takvom kontekstiranju bosanskih muslimana, koje u najmanju ruku je neočekivano s Vaše strane, stoji u pismu direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu Gradimira Gojera upućenom hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, povodom izjava hrvatskog predsjednika u kojima je naveo da se boji ”radikalizacije muslimana u BiH”.

Gojer je napisao: ”Dovoditi bosanske muslimane u bilo kakav kontekst s terorizmom i teroristima, plašiti se od muslimanskog susjedstva je akt neprihvatljiv na svaki način. Poštovani, gospodine Josipoviću, moje djetinjstvo, moja mladost, moja zrelost protiču u druženju, suradnji i stvaralaštvu sa muslimanima. Onaj tko ne vidi humanističku širinu, mekoću i ljepotu duše bosanskih muslimana taj nije niti inteligentan, niti su mu namjere poštene. Moji najbolji prijatelji su muslimani. Svoje predstave, i to one najbolje, napravio sam sa muslimanima. Izdavači mojih knjiga su muslimani”.U atmosferi bh. vjerske, religijske, nacionalne i političke šarenice nisu stranci ti koji prave red među nama. Ne zavaravajte se. Građani BiH, među kojima su najlogičnije muslimani najbrojnija populacija, su ti koji čine preplet zajedničkog života (ne suživota), koji su onaj cement koji ovu državu Bosnu i Hercegovinu najsnažnije učvršćuje i afirmira.

 Stoga sam Vaše primjedbe na račun bh. muslimana i osobno doživio uvredljivo. U najmanju ruku je nepristojno tako govoriti, a još je nepristojnije pokušavati opravdati svoj iskaz navodnim ”krivim navodima”, dodao je Gojer.Živio sam i živjeti ću blagodet života na način bosanskohercegovački s mekim, toplim, duševnim ljudima Muslimanima-Bošnjacima. Među njima se osjećam najsigurnije i nikakve me fantazme o terorizmu ne mogu odvojiti od ovoga tla, od ovih ljudi, ovih običaja i ovog življenja koje jeste europsko, i kome ne treba tutora, niti staratelja, niti oktroiranih glava, niti kojekakvih ”supotpisnika” kojekakvih ugovora, sa bilo koje strane svijeta. Nama Bosancima i Hercegovcima, Hrvatima, Bošnjacima, Srbima, Židovima, svima ostalima koji se ćute bosanski i hercegovački nepotrebna je dodatna ”misao” o bilo čemu sa strane. Pogotovo kada ta misao vrijeđa jedan cijeli narod o čijoj širini i toplini duše, tek zborim… Shakespeare bi rekao: ”Ostalo je šutnja”, stoji u Gojerovom pismu. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku