hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica napada 11. septembra : Čudesna priča čovjeka koji je preživio rušenje tornja (Video)

Godišnjica napada 11. septembra : Čudesna priča čovjeka koji je preživio rušenje tornja (Video)

11 Septembra
14:03 2012

 Amerikanci danas obilježavaju jedanaestu godišnjicu terorističkih napada na njujorške blizance, u kojima je poginulo više od 2.700 ljudi. Ove godine, po prvi put, na komemoraciju neće biti pozvani političari.Dok su proteklih godina na komemoraciji uvijek govorili njujorški gradonačelnik, te guverneri New Yorka i New Jerseyja, ove će se godine ceremonija ‘fokusirati na počast žrtvama i njihovim obiteljima na način slobodan od politike", poručili su organizatori.Kao i svake godine uoči obilježavanja tužne obljetnice, američki mediji pišu o stanju (odnosno zdravstvenim problemima) onih koji su prvi došli na mjesto napada kako bi tražili preživjele, spominje se i kako je dalek datum kada će biti donesena presuda Khalidu Sheikhu Mohammedu i pomagačima, navodi se kako za muzej posvećen tragičnom događaju nema novaca itd…

Dokumentarac o čovjeku koji je preživio urušavanje
 
No, najzanimljivije je svakako svjedočenje Pasqualea Buzzellija, muškarca koji je preživio urušavanje sjevernog tornja. Toranj se urušio u trenutku kada se Buzzelli spuštao s 22. kata, te je čudom preživio pad sa slomljenim stopalom, te nekoliko ogrebotina i opekotina. Svoje je iskustvo Buzelli prepričao u Discoveryjevom dokumentarcu ‘The 9/11 Surfer’, a o svemu je šutio punih 11 godina zbog osjećaja krivnje što je preživio.Buzzelli je u dokumentarcu prepričao kako je taman stigao na radno mjesto u sjevernom tornju kada je u njega udario drugi zrakoplov. Paradoksalno, kazao je, on i njegovi kolege su događaj gledali na televiziji, te udar zrakoplova nisu osjetili, a nisu ga mogli ni vidjeti, jer je udario u katove iznad njihovog. No, tada su shvatili da su u opasnosti i počeli su bježati."Osjetili smo da se zgrada trese, a to se zapravo južni toranj urušavao, ali mi nismo imali pojma, nismo to mogli vidjeti. Počeli smo se spuštati stepenicama, došao sam do 22. kata kada je sve počelo vibrirati i počelo se urušavati odozgora", ispričao je Buzzelli. Tada se sklupčao u fetalni položaj i primakao što više zidu kako bi se zaštitio od krhotina koje su padale. Tada je pod popustio te je počeo padati."Nikad nisam iskočio iz aviona, ali mislim da sam osjetio taj osjećaj surfanja nizbrdo, po zraku", kazao je Buzzelli.

 Kad je otvorio oči, gotovo tri sata nakon urušavanja tornja, pomislio je da je mrtav, ali onda je osjetio bol u nozi, a potom čuo i zazivanje vatrogasaca. Probudio se na vrhu ruševina, na visini sedmog kata, što znači da je propadao gotovo 15 katova.Buzzellijeva priča dosad je bila tajna, odnosno neispričana, iako su glasine o muškarcu koji je preživio urušavanje postale urbani mit, piše Fox News. Buzzelli je objasnio da nije htio o tome govoriti zbog PTSP-a i strašnog osjećaja krivnje što je jedini preživio. S njim se tog kobnog jutra niz stepenice spuštalo još 14 njegovih kolega."Svi su mi govorili koliko sam sretan, ali ono što je bilo poslije – pogotovo s mojom obitelji – bilo je veliki izazov. Obolio sam od jakog PTSP-a i imao sam neizmjeran osjećaj krivnje jer sam ja preživio, a toliki su poginuli. Nisam mogao osjetiti sreću zbog rođenja moje prve kćeri. Toliko sam htio osjećati sreću, ali tada bih istog trena osjetio krivnju i bijes što sam sretan. Osjećao sam se kao da glumim život… Trebalo mi je mnogo da ponovno uživam u životu", kazao je Buzzelli. (Kliker.info-Net)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku