hamburger-icon

Kliker.info

Godišnjica kraja Prvog svjetskog rata: Stari demoni se ponovo dižu

Godišnjica kraja Prvog svjetskog rata: Stari demoni se ponovo dižu

11 Novembra
16:47 2018

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je danas u obraćanju na ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata da se Evropa zamalo samouništila u paklu rata, te je pozvao okupljene svjetske lidere da se bore za mir, javlja Beta.

Macron je podsjetio na, kako je rekao, krvavi Prvi svjetski rat i njegove žrtve i rekao da danas historija prijeti da se ponovi. Dodao je da je odgovornost čelnika okupljenih u Parizu da „prenesu našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale“.

On je rekao da su i pobjednici i pobijeđeni dugo bili u istoj žalosti i da lekcija ne može biti  „jedan narod protiv drugih“, što obavezuje sadašnje generacije da misle o budućnosti i suštinskim stvarima.

Macron je pozvao više od 70 okupljenih šefova država ili vlada da „saberu svoje nade a ne da suprotstavljaju svoje strahove“ i da odbace „opčinjenost povlačenjem, nasiljem i dominacijom“.

“Tragovi rata nikad nisu nestali”

On je upozorio na krhkost mira i opasnost nacionalizma i ukazao da „tragovi rata nikad nisu nestali“.

„Stari demoni se ponovo dižu. Moramo pred našim narodima ponovo da potvrdimo našu istinsku i ogromnu odgovornost“, rekao je Macron.

Francuski predsjednik se založio za multilateralni pristup svjetske vladavine u trenutku kada sve više zemalja izgleda naklonjeno da tome okrenu leđa, među prvima SAD, glavna svjetska sila.

Po završetku ceremonije svjetske vođe su se uputile ka Jelisejskoj palati gdje im francuski predsjednik priređuje ručak i gdje će se poslije zadržati u neformalnim razgovorima.

Poslije toga se forum za mir na kojem će se okupiti šefovi vlada i država ali i predstavnici nevladinih organizacija, preduzetnici, članovi civilnog društva.

Forumu neće prisustvovati američki predsjednik Donald Tramp koji će umjesto toga otići na američko groblje pored Pariza da oda počast svojim sunarodnjacima koji su pali na frontu.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku