hamburger-icon

Kliker.info

Glavni naučni savjetnik američkog programa za vakcine protiv covida-19 : Prvi Amerikanci počet će primati vakcinu 12 decembra

Glavni naučni savjetnik američkog programa za vakcine protiv covida-19 : Prvi Amerikanci počet će primati vakcinu 12 decembra

23 Novembra
00:33 2020

Šef američkog programa za brzi razvoj vakcine protiv koronavirusa, doktor Moncef Slaoui, rekao je da bi prva vakcinacija u Sjedinjenim Državama mogla da počne 12. decembra, prenosi AP.

Savjetodavni odbor Uprave za hranu i lijekove (FDA) trebalo bi da na sastanku 10. decembra razmotri zahtev Pfizera  da se odobri hitna upotreba vakcine te kompanije protiv Covida 19.

Pfizer  i njegov njemački partner BioNTech nedavno su saopštili da je, prema kliničkim ispitivanjima, njihova vakcina 95 odsto djelotvorna u spriječavanju blagih do teških slučajeva zaraze koronavirusom.

Slaoui je za kablovsku mrežu CNN rekao je da se planira isporuka vakcina američkim državama u roku od 24 sata od očekivane pozitivne odluke uprave.

Dodao je da očekuje da vakcinacija počne drugog dana od odobrenja hitne upotrebe vakcine, 12. decembra, a da će vakcine biti isporučene na osnovu broja stanovnika svake države. Države odlučuju ko će prvo dobiti vakcinu, ali preporuka je da to budu zdravstveni radnici i stariji.

Pfizzer  očekuje da će imati dovoljno doza za zaštitu 25 miliona ljudi do kraja godine.

Broj slučajeva koronavirusa u Americi premašio je 12 miliona, a prvi put je za manje od sedmicu dana porastao za više od milion. U bolnicama širom zemlje je rekordan broj obolelih od Covida 19 koji je odnio najmanje 255.000 života u Americi, prenosi Reuters.

“Suočavamo se sa veoma teškim talasom koronavirusa širom SAD i globalno”, rekao je za NBC vodeći američki ekspert za zarazne bolesti doktor  Antony Fauci .

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku