hamburger-icon

Kliker.info

Glavni kandidati za nasljednika reisa Cerića su Haris Silajdžić i Muamer Zukorlić

Glavni kandidati za nasljednika reisa Cerića su Haris Silajdžić i Muamer Zukorlić

23 Januara
08:08 2011

Lider SBiH Haris Silajdžić i glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić glavni su kandidati za nasljednika reisa Mustafe Cerića. Poznavaoci prilika u IZ upozoravaju da to znači dalju radikalizaciju situacije u BiH, ali i Srbiji.Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić najozbiljniji su kandidati da naslijede odlazećeg reisa Islamske zajednice u BiH Mustafu efendiju Cerića!Kako za Press RS ističe sugovornik iz Rijaseta i Sabora IZ BiH, Haris Silajdžić i sandžački muftija Muamer Zukorlić su odmah, pošto je reisu-l-ulema Islamske zajednice Cerić najavio da ne namjerava doživotno biti na ovoj funkciji, istakli svoje kandidature i obojica već uveliko lobiraju za mjesto poglavara IZ BiH.- Postojale su naznake da će na poslednjem Saboru IZ BiH krajem prosinca prošle godine Cerić biti proglašen za doživotnog reisu-l-ulemu (početkom 2012. ističe mu drugi i po važećim propisima IZ poslednji sedmogodišnji mandat), ali se Cerić usprotivio donošenju takve odluke – kaže izvor Pressa.

Utrka udvoje

Cerić polaže velike nade u to da će Islamska svjetska konferencija u najskorije vrijeme donijeti odluku o otvaranju europskog muftijstva, saznaje Press.- Aktualni reis IZ BIH na sve načine pokušava dobiti tu funkciju – otkriva izvor Pressa RS.Kako saznaje Press, iz trke za Cerićevog nasljednika još na startu su ispali aktualni zamjenik poglavara IZ BiH naibu-reis Ismet Spahić i tuzlanski muftija Husein Kavazović. Tuzlanski muftija, ali i naibu-reis Spahić uživaju veliki autoritet u Rijasetu i Saboru IZ, ali nisu miljenici sujetnog reisa Cerića. Zato su već sada isključeni iz trke.Izvor Pressa RS u IZ BiH objašnjava da se Zukorlić posljednjih godina nametnuo kao osoba koja ne preza od otvorenog miješanja u politička pitanja.- To ga preporučuje za legitimnog Cerićevog naslednika, jer i sam Cerić nikad nije prezao od toga da se miješa u najvažnija državna i politička pitanja.

Osim toga, Zukorlić ne krije da za svoje političke akcije u Sandžaku i traženje bošnjačke autonomije uživa veliku podršku reisa Cerića. Pošto je muftijstvo u Sandžaku sastavni dio IZ BiH, ne postoje čak ni formalne prepreke da Zukorlić postane novi reis – tvrdi naš izvor.Kad je riječ o aspiracijama Harisa Silajdžića da preuzme mesto muslimanskog vjerskog poglavara, izvori Pressa RS navode da lidera Stranke za BiH za ovu poziciju prije svega preporučuje njegovo visoko obrazovanje, stečeno na prestižnim islamskim fakultetima. Osim toga, Silajdžić ima i identična politička gledišta s aktualnim reisom u pogledu državnog uređenja BiH.- Silajdžić ispunjava sve uvjete da bude novi reis, jer ima neophodno vjersko obrazovanje. On je završio čuveni Islamski fakultet u Bengaziju. Uzimajući u obzir i potpuni krah Silajdžićeve političke karijere, nije isključeno da upravo on naslijedi Cerića – tvrde sugovornici Pressa.

Idealni nasljednici

Vjerski analitičar i magistar pravnih nauka Mehmedalija Nuhić kaže da su ova saznanja točna i da su Zukorlić i Silajdžić zaista glavni pretendenti da zamijene Mustafu Cerića kao poglavara IZ BiH. On, ipak, nešto veće šanse daje sandžačkom muftiji, prvenstveno zbog toga što je Zukorlić „klasičan plod Cerićevih napora o uspostavljanju tzv. ‘zelene islamske transverzale'". Pored toga, Nuhić smatra da će i jedan i drugi kandidat u slučaju pobjede prvenstveno raditi na daljoj radikalizaciji političkih prilika.- U IZ BiH na sceni je jačanje radikalnih struja na račun onih umjerenijih. Zato su i Zukorlić i Silajdžić u trenutnom odnosu snaga idealan izbor za Cerićeve nasljednike. U slučaju da Ceriću propadne plan da postane europski muftija, za njega neće biti zime. On je najavio da će poslije umitovljenja u IZ nastaviti s aktivnijim bavljenjem politikom – kaže Nuhić.

Politički analitičar Gostimir Popović smatra da će, ako na Cerićevo mesto zaista uskoče Muamer Zukorlić ili Haris Silajdžić, neizbježno doći do dalje radikalizacije stanja u zemlji.- IZ BiH, koju predvodi reis Cerić, već davno je postala klasična politička organizacija koja se najmanje bavi pitanjima vjere. Bez obzira na to tko će naslijedi Cerića, bilo da to bude njegov najbolji učenik Muamer Zukorlić, ili Haris Silajdžić, možemo očekivati dalje pogoršanje vjerskih i međunacionalnih odnosa u BiH i regionu – ocjenjuje Popović. (Kliker.info-Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku