hamburger-icon

Kliker.info

George Soros upozorava : Svijet pred novom, gorom krizom od one iz 2008. godine

George Soros upozorava : Svijet pred novom, gorom krizom od one iz 2008. godine

08 Januara
05:10 2016

Soros1Milijarder  George Soros upozorio je da su svjetska tržišta na rubu još jedne velike krize.
Na ekonomskom forumu u Šri Lanki Soros je upozorio da sadašnja gospodarska slika svijeta podsjeća na onu iz 2008. godine.

“Kina se muči, ne može pronaći novi model rasta i devalvacija njihove valute transferira probleme širom svijeta. Vraćanje na pozitivne kamate centralnih banaka izazov je za razvijeni svijet, a cijela atmosfera jako podsjeća na onu iz 2008.”, kazao je Soros, prenosi Bloomberg.

Kineska komunistička partija obećala je povećati konvertibilnost yuana do 2012. godine i postupno rastaviti kapitalne kontrole. Ipak, slabost drugog najvećeg gospodarstva na svijetu ostaje čak i nakon što je Narodna banka Kine odlučila smanjiti kamatne stope na rekordno niske razine, a vlasti “pumpale” stotine milijardi dolara u gospodarstvo.

S druge strane, objašnjava Soros, dizanje kamata u SAD-u povećalo je pritisak na zemlje u razvoju. Svjetska tržišta valuta, sirovina i robe imala su jako težak početak godine, posebno kineska, gdje je trgovanje dionicama zbog velikog pada vrijednosti obustavljeno dvaput zaredom.

Podsjetimo, Soros je još 2011. godine u Washingtonu upozoravao na mogućnost financijske katastrofe te je ustvrdio da će grčka kriza biti daleko opasnija od američke financijske krize iz 2008.

Sorosov hedge fond je od 1969. do 2011. rastao u prosjeku 20 posto godišnje. Prema Bloombergovu Indeksu milijardera vrijednost Sorosevo se bogatstvo procjenjuje na 27,3 milijarde dolara. Karijeru je započeo 1950.u New Yorku, a svjetski poznat postao 1992., kada je u jednom danu “napadom” na britansku središnju banku zaradio preko milijardu funti.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku