hamburger-icon

Kliker.info

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg : Novi paket pomoći BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg : Novi paket pomoći BiH

27 Juna
14:04 2022

Naš sastanak u Madridu će bit transformativan. Potrebna nam fundamentalna promjena u pristupu sigurnosti. Obećavamop nove pakete pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji, Mauritaniji i Tunisu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stolten na današnjoj konferenciji za novinare.

Stoltenberg je napomenuo da Rusija predstavlja najveću prijetnju sigurnosti svijeta i da će to biti glavna tema na samitu u Madridu.

Pored Rusije, na NATO samitu će se govoriti i o politikama Rusije i Kine.

– Planiramo razgovarati o načinu na koji ćemo se nositi s uticajem Rusije i Kine u južnom susjedstvu – kazao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je najavio povećanje budžeta odbrane, kao i promjene u odbrambenim politikama NATO-a.

– Imat ćemo najveći remont odbrane od hladnog rata. Potrebno je povećati investicije i budžet za odbranu – kazao je Stoltenberg.

Pohvalio je ukrajinske napore u odupiranju ruskoj agresiji.

– Ukrajina se nastavlja odupirati ruskoj prijetnji i oni su nam inspiraciji. Predsjednik Zelenski će nam se pridružiit na samitu. NATO je pružio podršku Ukrajini, vojnu i finansijsku od 2014. godine kada je Rusija ilegalno anektirala Krim. Od februara smo povećali podršku Ukrajini i nastavit ćemo je podržavati – kazao je Stoltenberg.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku