hamburger-icon

Kliker.info

General Divjak: U BiH nije bio vjerski rat, bila je brutalna agresija od strane JNA

General Divjak: U BiH nije bio vjerski rat, bila je brutalna agresija od strane JNA

29 Aprila
06:55 2012

– Uoči 2. maja i obilježavanja 20 godina od početka opsade Sarajeva, bivši general Armije BiH Jovan Divjak, u intervjuu za agenciju Anadolija, prisjetio se toga dana kao i onoga što je uslijedilo kasnije.
”Prema mojim spoznajama, to je bio najteži dan za grad Sarajevo. Granatiranje Sarajeva, a posebno industrijskih objekata, komunikacija u gradu, bolnica, obrazovnih ustanova… To je momenat kada je tadašnja Jugoslovenska narodna armija imala namjeru da okupira grad”.

Divjak kaže da su tog dana Teritorijalna odbrana i Zelene beretke uspjele da zadrže grad i zaustave kolone JNA, koje su dolazile iz pravca Lukavice i Nedžarića.
”Već je argumentovano da u Dobrovoljačkoj ulici nisu poginule 44 osobe, kako to tvrdi tužilaštvo Srbije, odnosno ono u Banjoj Luci, već oko 30 ljudi. Postoje podaci da je ovdje nepotrebno izvršen zločin i treba insistirati da se dođe do onih lica koja su učestvovala u ubijanju nedužnih pripadnika JNA”, rekao je Divjak.

Navode iz nedavno objavljene knjige Dobrice Ćosića ”Rat u Bosni i Hercegovini”, u kojoj tvrdi da se u BiH vodio „vjerski rat“, te navode pojedinaca koji tvrde kako je u pitanju bio „građanski rat“, Divjak odlučno demantira i kaže da je u pitanju bila agresija, koja je argumentovana.

”Polemika u vezi s ratom u BiH dugo će trajati, kao i obnavljanje nekih sjećanja. Ako pođemo od činjenice da se tuđa vojska našla na teritoriji Sarajeva i BiH, koja je bila priznata od EU-a 6. aprila 1992, nakon čega su nas priznale i mnoge druge zemlje, onda je zaista istina da je Sarajevo bilo napadnuto od JNA”, dodao je Divjak.
 
Penzionisani general Armije napominje da će falsificiranje događaja prestati onda kada ne budu četiri priče o ratu, kada zajedničke komisije budu razgovarale o pravdi i pomirenju.

”Neka dođu roditelji, rodbina, prijatelji onih koji su ovdje poginuli. Neka im postave cvijeće na to mjesto. Rado bih i ja sa njima došao, ukoliko bi oni otišli sa mnom na Markale”, rekao je Divjak u odgovoru na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o dolasku delegacije iz RS-a u Dobrovoljačku 3. maja s namjerom obilježavanja pogibije vojnika JNA.

”Oni jesu žrtve, ali tuđe vojske koja nije imala pravo biti tu. Onda trebaju iskazati poštovanje i prema onima koji su žrtve djelovanja te vojske”, napominje general.
Divjak kaže kako još uvijek postoje lobiji u RS-u, Srbiji i Evropi koji bi dozvolili da on, Ejup Ganić ili Atif Dudaković budu uhapšeni zbog optužbi za dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici.”Ne treba oprostiti, ali treba naći modus vivendi gdje ni jedna ni druga ni treća strana ne zaboravljaju, ali traže zajedničke interese u životu u jednoj državi, koja će nekad morati prihvatiti odnose koji vladaju u EU-u – odnose tolerancije, poštovanja i uvažavanja drugih ljudi”, rekao je Divjak. (Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku