hamburger-icon

Kliker.info

General Divjak očekuje saslušanje nakon hapšenja na bečkom aerodromu (Video)

General Divjak očekuje saslušanje nakon hapšenja na bečkom aerodromu (Video)

04 Marta
14:51 2011

Jovan Divjak, heroj odbrane Sarajeva i penzionisani general Armije BiH koji je uhapšen je u četvrtak navečer na bečkom aerodromu na osnovu Interpolove potjernice zbog ratnog zločina koju je  izdala Srbija zbog slučaja "Dobrovoljačka ulica", u petak bi trebao biti izveden pred sud i upoznat sa razlozima hapšenja.Divjak je trebao biti izveden pred sud u 12 sati ali je to odloženo jer tužilalaštvo očekuje dokumenta na osnovu kojih je Srbija tražila da general Divjak bude uhapšen, kazao je ambasador BiH u Austriji Haris Hrle za Radio Slobodna Evropa.

Hrle je dodao da ne očekuje da će se Divjak pojaviti pred sudom prije ranog poslijepodneva.Divjak, koji je putovao za Bolonju gdje je trebao držati predavanja u srednjim školama na temu BiH ispred udruženja "Obrazovanje gradi BiH", je zadržan na bečkom aerodromu u četvrtak oko 20 sati i 30 minuta nakon čega je odveden u pritvor.Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da je Divjak uhapšen zbog optužnice za ratni zločin u slučaju Dobrovoljačka, kada je u incidentu prilikom povlačenja Jugoslovenske narodne armije iz Sarajeva 3. maja 1992. godine stradalo nekoliko vojnika i oficira.Srđan Arnaut, zamjenik ministra pravde BiH je rekao da se u Divjakovom slučaju ne radi o crvenoj Interpolovoj potjernici. Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da će podnijeti molbu za izručenje Divjaka.

"Neosnovane optužbe"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da je u četvrtak navečer razgovarao sa Divjakom. „On je smiren i dobro je. Traži i očekuje da se cijela stvar svjede u pravne okvire i da joj se ne daje politički okvir cijelom ovom slučaju“, kazao je Komšić novimnarima u Sarajevu, dodavši da neće moći ispuniti Divjakovu želju.„Ovo definitivno ima dimenzije političkog slučaja. U igri su organi vlasti iz Srbije, BIH ali i iz Austrije“, naveo je Komšić.„U međuvremenu ostvaren je kontakt sa minsitrom vanjskih poslova Austrije. Ja sam se sastao sa ministraom vanjskih poslova BIH Svenom Alkalajem. Sav materijal i dokumentacija iz slučaja Dobrovoljačka dostavljena je Ambasadi BIH u Beču koja je to odnijela ministarstvu pravde Austrije“, pojasnio je Komšić.

Njegov kolega Bakir Izetbegović je rekao da će BiH učiniti sve za generala Divjaka: „Znamo u vezi slučaja Dobrovoljačka stav Haškog tribunala, znamo kako se završila stvar u Londonu u slučaju Ganić, i svi znamo kako se ponašao u ratu general Divjaka, a to su i kamere zabilježile. Samo je pitanje vremena kada ćemo generala vratiti u Sarajevo“.Divjak je rođen 1937. godine u Beogradu i uoči rata u BiH je bio pukovnik JNA. Po izbijanju sukoba u aprilu 1992. godine priključio se Teritorijalnoj odbrani BiH i postavljen je za zamjenika komandanta i na toj poziciji ostaje i nakon formiranja Armije BiH.Divjak je među najomiljenijim komandantima Armije BiH i braniteljima Sarajeva i BiH. Aktivan u nevladinom sektoru i javnom životu, on uživa ugled kao skromna i visoko moralna osoba posvećena pomoći ugroženim i obespravljenim.

Blamaža sa Purdom

Njegovo hapšenje se desilo godinu i dva dana nakon hapšenja u Londonu Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, na osnovu optužnice za "Dobrovoljačku".Londonski sud je 27. jula prošle godine odbio Ganićevo izručenje Srbiji uz obrazloženje da se radi o politički motiviranom procesu. U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu su odbacili ove tvrdnje i odbili su obustaviti postupke za slučaj Dobrovoljačka. Devetnaest osoba je optuženo zbog slučaja Dobrovoljačka.Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže za RSE da je ovo još jedan neobičan potez Tužilaštva za ratne zločine i da se mora hitno napraviti ekspertska grupa BiH, Hrvatske i Srbije da se pitanje optužnica za ratne zločine riješi.

 „Kao da nije bilo dovoljno blamaže sa Tihomirom Purdom. Jovan Divjak je hiljadu puta rekao da se zločin u Dobrovoljačkoj dogodio i bio je veliki zagovornik da se taj slučaj rasvetli i utvrdi odgovornost pred sudom. Opet jedan potez kojem nije prehodilo detaljno ispitivanje i koji pokazuje da se radi vrlo ne profesionalno. Divjak je čovek koji je omiljen među običnim građanima i nema nikakvu poziciju. On je neko ko javno zagovara da se sudi za ratne zločine i teško da može da se utvrdi neka njegova komandna odgovornost zato što nije izdavao nikakve naredbe, a ovo je samo još jedan ne proveren pravni postupak koji može da dovede u pitanje rad Tužilaštva za ratne zločine“, kaže Kandić.

Može li JNA dobiti rat u sudnici

Nekoliko desetina Sarajlija mirno je protestovalo u četvrtak oko ponoći pred ambasadom Austrije u Sarajevu a novi protesti su najavljeni za petak i subotu.Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je optužilo 19 osoba za ratni zločin zbog komandne odgovornosti i ućešća u događajima u Dobrovoljačkoj ulici.Tri osobe više nisu žive a među ostalima na spisku su i bivši tadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kuljić, komandant Štaba TO RBiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a RBiH Jusuf Pušina, oficir Armije BiH Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač Zelenih beretki Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Backović.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku