hamburger-icon

Kliker.info

Gadafi ne popušta : Pripremite se za dugi rat, naoružao sam milion ljudi

Gadafi ne popušta : Pripremite se za dugi rat, naoružao sam milion ljudi

20 Marta
14:59 2011

Nakon kratke obustave vatre, operacije francuskih aviona iznad Libije su se nastavile, javio je France-Presse. Nedugo potom načelnik Združenog stožera vojnih snaga SAD-a Michael Mullen izjavio da je dio međunarodne operacije uspostavljanja zone zabrane leta u Libiji bio uspješan, a ofanziva Gadafijevih snaga na Bengazi je zaustavljena Da Gadafi neće tako lako odustati govori i podatak da je danas libijska državna agencija objavila kako će vlada tokom sljedećih nekoliko sati naoružati čak milion muškaraca i žena. Dužnosnik libijske vlade tvrdi kako je broj Libijaca koji su poginuli u napadima saveznika narastao na 64.U priču se uključio i Iran, koji je upozorio Libijce da ne vjeruju Zapadu, koji je pokrenuo zračne udare na snage Moamera Gadafija. Tvrdi da je njihov cilj steći neokolonijalnu kontrolu nad zemljom bogatom naftom. Teheran je izrazio podršku ustanku protiv libijskog vođe, kao dijelu "islamskog buđenja" u arapskom svijetu, ali izražava sumnju u stvarne namjere zapadnih sila.

Glasnogovornik američke vojske je danas prijepodne potvrdio kako su s više od 40 bombi, bačenih ih iz stealth bombardera B-2, gađali libijske ciljeve. Nije želio govoriti o kojim je ciljevima riječ, ali je napomenuo kako bi i u daljenjem sukobu rakete Tomahawk mogle imati bitnu ulogu. S druge strane, papa Benedikt je izrazio kako žali zbog sukoba i zatražio od vojske i nadležnih institucija da zaštite civile, za koje moli svim srcem.Međunarodna koalicija je danas prijepodne bila prekinula bombardovanje vojnih ciljeva u Tripoliju i u Bengaziju.Libijski vođa Moamer Gadafi je u najnovijoj poruci izjavio kako će protiv međunarodnih vojnih snaga voditi "dugi rat". Tokom telefonskog javljanja u program libijske državne televizije otkrio je kako je otvorio skladišta oružja libijskom narodu.- Libijski je narod jedinstven. Muškarcima i ženama Libije dano je oružje i bombe. Nećete zakoračiti na ovu zemlju – rekao je Gadafi. Vođama Britanije, Francuske i SAD-a poručio je kako će "pasti kao Hitler i Musolini" jer "svi tirani padnu zbog pritiska masa".

Dok su trajali jutrošnji napadi saveznika jedan je avion nadlijetao rezidenciju Moamera Gadafija na jugu grada, otkuda je pružan najveći otpor. Ispaljivane su protuzračne rakete, kao što je i pucano svim silama na avione. Libijci tvrde kako je jedan francuski avion pritom i srušen, ali Francuzi to demantiraju.Američke i britanske snage su na Tripoli jutros ispalile na dvadesetak glavnih ciljeva više od 110 Tomahawka. Libijski izvori tvrde kako je poginulo 48 osoba, a 150 ih je ranjeno! I Reutersov reporter tvrdi kako je na mjestu bombardiranih područja vidio najmanje 14 beživotnih tijela. UNHCR je objavio kako je 3.823 ljudi izbjeglo iz zemlje samo prije, za vrijeme i poslije napada na Libiju.I britanski avioni "tornado" su jutros učestvovali u operaciji bombardiranja Libije i preletjeli 4.800 kilometara od baze Marham u Norfolku i nazad, naveo je u saopćenju britanski ministar odbrane Liam Fox. To je najveća distanca koju su britanski avioni prešli od rata protiv Foklandskih ostrva 1982., naveo je u saopćenju britanski ministar.Gadafi je na napade osim oružjem odgovorio i javljanjem na državnoj televiziji, gdje je snage koje napadaju njegovu zemlju nazvao ‘križarima’, a napad na Libiju prozvao je barbarskim "jer je uslijedio u trenucima primirja".

No američke, britanske i francuske snage tvrde kako je Gadafi prvi prekršio dogovor o primirju pa je napad bio neizbježan.Uvidjevši kako nema mnogo izlaza, liberijski je diktator zatražio od Ujedinjenih naroda hitan sastanak Vijeća sigurnosti, ali odgovor na taj zahtjev nije dobio. Potom je krenuo prijetiti i obećao kako će Sredozemno more pretvoriti u bojno polje.- Sredozemlje je postalo bojno polje. Napast ćemo sve civilne ili vojne ciljeve na Sredozemnom moru! Pozivam sve narode arapskih i islamskih zemalja, Latinske Amerike, Azije i Afrike da stanu uz narod Libije protiv agresora koji samo povećavaju našu snagu i jedinstvo – rekao je Gadafi.No umjesto ujedinjenja arapskih i islamskih zemalja, stiglo je do suprotnog efekta. Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar navodno su stavili na raspolaganje svoje zračne snage.Demonstracije i protivljenje napadu su tek zabilježeni u Los Angelesu, gdje je nekoliko hiljada demonstranata obilježilo osam godina od napada i okupacije Iraka. Prevladavale su antiratne poruke i osuda Obamine politike, koju prosvjednici uspoređuju kao i onu Georgea Busha. (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku