hamburger-icon

Kliker.info

Gadafi ne odustaje: Povlačenje iz Bab al-Azizije dio je taktike, borit ćemo se do pobjede ili smrti

Gadafi ne odustaje: Povlačenje iz Bab al-Azizije dio je taktike, borit ćemo se do pobjede ili smrti

24 Avgusta
05:20 2011

Bivši libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je jutros kako je povlačenje iz Bab al-Azizije u Tripoliju taktički potez.'Povlačenje je taktički potez nakon što je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zračna udara NATO’, poručio je Gadafi u audio poruci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju. Gadafi je također najavio da će se njegove snage svim snagama odupirati agresiji ‘do pobjede ili smrti’. Iz kratke izjave nije jasno kada je Gadafi napustio Bab al-Aziziju.Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim nešto je kasnije u telefonskoj izjavi za iste televizijske postaje kazao za da je libijski ‘vođa’ spreman mjesecima, čak i godinama, odupirati se pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru. Ustaničkim je vođama poručio da neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli. ‘Pretvorit ćemo Libiju u vulkan lave i vatre pod nogama stranih osvajača i njihovih domaćih izdajnika’, rekao je Musa.

Pljačka rezidencije i uništavanje simbola Gadafijeve moći

Govoreći o Sirtu, Gadafijevu rodnu gradu koji još nije u rukama ustanika, Bani je rekao da se trenutačno vode pregovori o mirnom ulasku oporbenih snaga u grad i izbjegavanju krvoprolića. Televizija Al-Arabija javila je da se u utorak navečer borbe vode i oko Zuare, lučkog grada pedesetak kilometara udaljenog od granice s Tunisom. Svjetske televizije tijekom večeri nastavile su prikazivati snimke iz osvojenog Gadafijeva utvrđenog uporišta u Tripoliju. Slavlje ustanika prati i pljačka rezidencije i uništavanje simbola Gadafijeve moći. Tako je jedan od njih slomio Gadafijevu pozlaćenu statuu i šutirao joj glavu. Drugi su trgali njegove fotografije i postere. Jedan je ponosno pozirao s vojnom kapom koju je, kako kaže, uzeo iz Gadafijeve spavaće sobe.

Bitka za Tripoli nije gotova               Mnogi obični Libijci, ili oni barem donekle naoružani i hrabri da riskiraju u kaosu Bab al-Azizije, viđeni su kako se poslužuju blagodatima Gadafijeve rezidencije, od skupih kubanskih cigara, preko usisavača do LCD televizora i glazbenih linija. Zapovjednik snaga koje su osvojile Bab al-Aziziju izjavio je da od Gadafija i njegovih sinova nema ni traga. ‘Pobjegli su kao štakori’, rekao je Abdel Hakim Belhadž.Predsjednik NTC-a Mustafa Abdel Džalil bio je oprezan. ‘Prerano je reći je li bitka za Tripoli završena. To se neće dogoditi dok Gadafi i njegovi sinovi ne budu uhićeni’, rekao je. U ustaničkim redovima smatraju kako bi se Gadafi mogao skrivati na mnogim mjestima u Tripoliju ili u kućama u blizini grada. Iz nekih dijelova grada u utorak navečer još odjekuje paljba, ali to nije omelo nekoliko stotina ljudi u slavlju na Zelenom trgu, iako je velika većina od
dva milijuna stanovnika ipak mudro ostala iza vrata svojih domova. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku