hamburger-icon

Kliker.info

Francuski predsjednik Emmanuel Macron: Europa u novoj sigurnosnoj arhitekturi treba dati garancije Rusiji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron: Europa u novoj sigurnosnoj arhitekturi treba dati garancije Rusiji

03 Decembra
19:47 2022

Zapad treba razmotriti kako odgovoriti na potrebu Rusije za sigurnosnim jamstvima ako predsjednik Vladimir Putin pristane na pregovore o okončanju rata u Ukrajini, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u izjavi emitiranoj u subotu, prenosi Reuters.

U razgovoru za francusku televizijsku stanicu  TF1, snimljenom tokom njegovog državnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama ove sedmice , Macron je rekao da Europa mora pripremiti svoju buduću sigurnosnu arhitekturu.

“To znači da je jedna od bitnih točaka kojoj se moramo posvetiti – kao što je predsjednik Putin uvijek govorio – strah da će mu NATO doći pred vrata i raspoređivanje oružja koje bi moglo ugroziti Rusiju”, rekao je Macron.

“Ta će tema biti dio mirovnih rasprava, stoga trebamo pripremiti što smo spremni učiniti, kako zaštititi naše saveznike i države članice te kako Rusiji pružiti jamstva onog dana kada se vrati za pregovarački stol”, kazao je francuski predsjednik.

Rusija i Sjedinjene Američke Države ove su sedmice  rekle da su načelno otvorene za razgovore iako je američki predsjednik Joe Biden izjavio da će razgovarati s Putinom samo ako šef Kremlja pokaže da je doista zainteresiran za okončanje rata. Ukrajina je poručila da su pregovori mogući samo ako Rusija prestane napadati i povuče svoje trupe. Mnogi u Ukrajini i na zapadu snažno se protive bilo kakvim pregovorima s Putinom kojima bi ga se nagradilo ustupcima nakon gotovo 10 mjeseci rata, pogotovo jer je Ukrajina u posljednja tri mjeseca potjerala ruske snage s velikog područja.

Macronove primjedbe daju naslutiti da on razumije potrebu Moskve za sigurnosnim jamstvima, što je bio zahtjev u središtu intenzivne, ali neuspješne diplomacije uoči rata, piše Reuters. Putin je 8.februara , samo nekoliko sedmica  prije ruske invazije, na zajedničkoj  konferenciji  za štampu s Macronom u Moskvi rekao da će Rusija i dalje pokušavati dobiti odgovore od zapada na svoja tri glavna sigurnosna zahtjeva: zaustavljanje proširenja NATO-a, raspoređivanja projektila u blizini njezinih granica i smanjenje NATO-ove vojne infrastrukture u Europi na razinu iz 1997. godine. SAD je tada objavio da su ruski zahtjevi nerealni.

(Geopolitika)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku