hamburger-icon

Kliker.info

Fiskalna provalija : Hoće li se povećati granica američkog duga?

Fiskalna provalija : Hoće li se povećati granica američkog duga?

07 Decembra
07:54 2012

Niti jedna diskusija o fiskalnoj provaliji ne može biti potpuna bez razgovora o nacionalnom dugu Sjedinjenih Država. No, za mnoge, razgovor o tom dugu i nivou duga često je apstraktan jer nedostaju mjerila.Nivo ili plafon duga granica je posuđivanja koju je Kongres usvoijio 1917. godine, za financiranje ratnih operacija u okviru Prvog svjetskog rata . Tada, granica je bila malo više od 11 milijardi dolara.Ideja je bila, kaže ekonomist Richard Rahn – uvesti reda i discipline u vladinu potrošnju.

“Kad imate budžet, to je, naravno, izlišno; ali, kako se ispostavilo, može biti i korisno, jer potiče na povremene debate o tome koliko i kako trošimo.”
Sve do nedavno, Kongres je rutinski odobravao povećanje nivoa nacionalnog duga. 2011. godine, Kongres, predvođen republikancima, odugovlačio je s povišenjem plafona nacionalnog duga što je rezultiralo smanjenjem kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, prvim u povijesti.Sada je odobreni nivo duga 16 hiljada i 400 milijardi – granica koju će Sjedinjene Države vjerojatno prekoračiti u februaru.Još jednom.

Richard Rahn:“Mislim da je ljudskom umu teško pojmiti koliko je to, zapravo, novca.”
Koliki je američki dug? Lakše ga je vizualizirati počnemo li sa novčanicama od stotinu dolara. Stotinu tih novčanica u jednom svežnju je deset tisuća dolara. Stotinu svežnjeva novčanica od po stotinu dolara je milijun dolara i mogu stati u kesu za kupovinu namirnica.Sto milijuna dolara, to već izgleda puno impresivnije – kao što se vidi na ovoj paleti.Takvih deset paleta je milijardu dolara.Pomnožite tih deset paleta sa tisuću i dobili ste tisuću milijardu dolara, cifru sa dvanaest nula, dovoljno novca da se njime prekrijete cijelo nogometno igralište i to sa paletama složenima u dva reda. I na kraju, tu ogromna količina novca na nogometnom igralištu uvećana za 16 puta je 16 hiljada milijardi dolara.

“Dužni smo svakome. Naravno, stranci drže oko 40% našeg nacionalnog duga, ne mi Amerikanci. Pojedinačno, Kinezi najviše.”Japan ima dosta, kao i Evropa, zajedno s nekim privatnim investitorima širom svijeta.Mnogi konzervativni političari žele drastično smanjene nacionalnog duga. Drugi uvjetuju povečanje nivoa duga dodatnim kresanjem budžetske potrošnje.U Kongresnom uredu za budžet kažu da bi takozvana fiskalna provalija – automatsko povećanje poreza 1. januara – zajedno s rezanjem troškova koje traži Kongres, da bi primorao na pregovore o nivou duga – upola smanjilo deficit za iduću godinu.Ali učiniti to istovremeno, upozorava zagovornik fiskalne odgovornosti Robert Bixby, predstavlja ozbiljnu opasnost.

“Prilično su jasni u ne-stranačkom Kongresnom uredu za budžet – ukoliko padnemo u fiskalnu provaliju, to će, prema njihovim predviđanjima, izazvati recesiju, a predviđanja u privatnom sektoru još ozbiljnija.Neki u Kongresu voljeli bi da viši nivo duga bude dio pregovora. Zasada, mnogi ekonomisti kažu da je izbjegavanje šoka kojeg bi moglo izazvati povišenje poreza i rezovi u budžetskoj potrošnji kritični za stabilnost najveće svjetske ekonomije. Svaki krivi korak, upozoravaju stručnjaci, mogao bi imati velike posljedice na američkoj i svjetskoj ekonomskoj sceni, i to upravo u trenutku kad globalni ekonomski oporavak, kako se čini, gubi na zamahu. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku