hamburger-icon

Kliker.info

Finansijski slom : Anthony Raguz Hrvatima u SAD-u ukrao 70 milijuna dolara

Finansijski slom : Anthony Raguz Hrvatima u SAD-u ukrao 70 milijuna dolara

29 Septembra
06:15 2011

Hrvatska zajednica u SAD-u na koljenima je! Hrvatska štedno-kreditna zadruga u Eastlakeu, nedaleko od Clevelanda, poprište je najveće kreditne prijevare u povijesti SAD-a, a ukupno je od ulagača pokradeno oko 70 milijuna dolara, koje je direktor te institucije, američki Hrvat Anthony Raguz “posuđivao” svojim prijateljima iz kriminalnog miljea znajući da novac nikada neće biti vraćen. Za tu je uslugu, procjenjuje se, primio oko milijun dolara, ali je u opasnost doveo egzistenciju i budućnost oko 50.000 Hrvata koji žive diljem američke savezne države Ohio.Hrvatska kreditno-šteditna zadruga osnovana je nakon Drugog svjetskog rata kada su župljani hrvatske crkve u Eastlakeu skupili novac i počeli ga međusobno posuđivati uz male kamate. Ta je institucija bila u svakome trenutku otvorena doseljenicima iz Hrvatske i malo je vjerojatno da bi hrvatska kolonija u SAD-u bila toliko brojna da na raspolaganju nisu imali prijateljsku “banku” u kojoj su dokumente dobivali na hrvatskom jeziku, a gdje se kao jamstvo vraćanja kredita vjerovalo na riječ.

– Nemoguće je opisati koliko je štedionica bila važna za hrvatske doseljenike u posljednjih pedesetak godina. Tko god je nešto trebao, kupiti automobil ili pokrenuti posao, otišao bi u zadrugu, izložio ideju i dobio novac. I nikad nije bilo problema – kaže Branka Malinar, američka Hrvatica koja vodi muzej u Eastlakeu. Ulagači su mahom bili Hrvati, a ta je institucija radila iz godine u godinu sve bolje, pa je donedavno njezin temeljni kapital iznosio 238 milijuna dolara. A onda je na čelo štedionice došao Raguz.Slatkorječiv i komunikativan, Raguz je sklopio dobra poznanstva s većinom Hrvata u Ohiju prikazujući se kao čovjek spreman pomoći svome sunarodnjaku u svakome trenutku.– Nije bilo onoga što Tony nije mogao učiniti. Ako vam je trebao novac, Tony bi ga stvorio, ako ste se tek doselili u Cleveland, Raguz bi vam brzo isposlovao kreditnu karticu Visa s hrvatskom zastavom na njoj – kaže John Didovic, vlasnik restorana Dubrovnik Garden u Eastlakeu.

Okupljali se u kafiću                                Međutim, nitko od Hrvata nije znao da je Raguz dobar ne samo s njima nego i s kriminalcima albanskog i bosansko-hercegovačkog podrijetla koji su se okupljali u lokalnom kafiću. Davao je kredite bez ikakva osiguranja Kolji Nikolovskom, Makedoncu iz Skopja, koji se bavio švercom droge i oružja. Nikolovski novac nije vraćao, a dio je davao Raguzu. Ukupno je na taj način isplaćeno 70 milijuna dolara. Kada je prijevara otkrivena, zadruga je bankrotirala, a strah da će izgubiti svoje uloge uhvatio je Hrvate u Ohiju.– Gotovo je. Povjerenje je izgubljeno, ako ne možemo vjerovati našima, kome možemo vjerovati – kaže Tony Kardum, američki Hrvat iz Eastlakea.

Ostaju bez životne ušteđevine                Anthony Raguz je uhićen, a dovršetak sudskog procesa, u kojemu je već na početku priznao krivnju, čeka u zatvoru. Ipak, mala je to utjeha Hrvatima koji su u štedionici držali životne ušteđevine nerijetko i veće od milijun dolara. Nitko od njih nije znao da Federalno osiguranje pokriva samo gubitke pojedinačnih ulagača do 250 tisuća dolara. – Imali smo milijun dolara u banci, ali uspjeli smo ih izvući na vrijeme. Ipak, puno je ljudi ostalo bez novca koji su štedjeli cijeloga života – kaže jedan od ulagača napominjući da su svi uvijek vjerovali da je Raguz častan čovjek.(Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku